24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

11 november 2020 – Bondscoach Mike Piazza neemt deze week afscheid van zijn eerste medewerker in de begeleidingsstaf van de nationale ploeg van Italië. Maandag overleed Bill Holmberg aan de gevolgen van alvleesklierkanker, die op 14 augustus jongstleden geconstateerd was. De pogingen zijn leven te redden of te rekken bleken tevergeefs.

De dag voor hij 67 jaar oud zou worden was de fysieke lijdensweg voorbij  voor de coordinator tussen de diverse nationale selecties van Italië. Voor deze functie had debuterend bondscoach Piazza hem nog maar een half jaar geleden aangezocht vanwege zijn lange ervaring bij de ontwikkeling van talenten op de academie in Tirrenia en als pitchers coach naast bondscoach Marco Mazzieri. Holmberg werd geboren in Chicago en speelde voor Florida State University voor hij in 1976 naar Italië vertrok en speelde voor Vercelli en Godo. Hij laat een Italiaans gezin met 4 volwassen kinderen na.

Vandaag werd de aanvoerder van de Azzurri, tweedehonkman Alessandro Vaglio, door het Antidoping Tribunaal van Italië definitief veroordeeld tot een schorsing van 4 jaar. Op 14 juli werd de 31-jarige speler van landskampioen Fortitudo Bologna reeds op voorlopige basis buiten gesloten wegens een positieve test uitgevoerd bij een Serie A1 wedstrijd tegen Hotsand Macerata. Bij hem werden sporen waargenomen van metabolieten van stanozolol, dat wil zeggen een synthetische anabole steroïde. Al sinds 10 jaar maakte de in Montefiascone geboren Vaglio deel uit van de nationale selecties onder leiding van bondscoaches Marco Mazzieri, Gilberto Gerali en nu dus Mike Piazza. Sinds 2017 vertrouwden de bondscoaches hem de aanvoerdersband in de nationale ploeg toe.

Als toeschouwer bij de Haarlemse Honkbalweek 2018 raakte hij grappenderwijs in gesprek met voormalige toppitcher Herman Beidschat op de tribune van het Pim Mulierstadion. Vanaf de perstribune werd Vaglio erop geattendeerd met welke legendarische speler hij zat te geinen. Dat deed hij toen samen met Italiaans teamgenoot Federico Celli, die in het afgelopen seizoen winnaar van de Tripla Corona voor slagmannen is geworden. Een andere Italiaanse honkballer, die dit seizoen voorlopig werd geschorst wegens een positieve antidopingtest, werd gisteren daarentegen vrijgesproken. Het betreft de talentvolle catcher Alessandro Deotto van Parma Clima, die op 17 juli gecontroleerd was en reageerde op clostebol metabolieten. Deotto verklaart dat een contaminatie met een medicijn van zijn vader oorzaak was van de positieve test en dit werd aanvaard door het tribunaal.

Het derde afscheid uit kringen van de Azzurri betreft een nog onbevestigd bericht omtrent Paolo Ceccaroli, manager van het zogenaamde pre-olympisch team. Dit is een selectie van in Italië beschikbare merendeels jonge spelers, die regelmatig oefenwedstrijden spelen tegen clubteams op de niveaus Serie A1 en Serie A2. In oktober nog versloeg de selectie van Ceccaroli twee maal het sterke Nettuno 1945 in eigen huis. Het zouden privé overwegingen zijn die Ceccaroli aanleiding gaven zich terug te trekken uit die landelijke functie.

Tenslotte werd afgelopen zaterdag Fabrizio De Robbio bij de bondsverkiezingen in Florence uitgeschakeld voor een plaats in de bondsraad tijdens het mandaat 2021 – 2024. Hij kreeg te weinig voorkeurstemmen van de clubs en moet dus afscheid nemen van zijn belangrijke rol als chef d’equipe bij de Azzurri tijdens internationale tournooien in binnen- en buitenland. Zijn laatste bezoek zodanig aan Nederland vond plaats bij het OKT softbal in Vleuten vorig jaar. De nieuwe taakverdeling onder de leden van de bondsraad volgt spoedig.


Bill Holmberg met een jonge Alessandro Maestri, zijn meest geslaagde pitcherstalent op de academie in Tirrenia.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES