24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 juli 2015 – Onderstaande mail is een reactie op de mail van Wil Kitslaar die hier te vinden is.

datum: 28 juni 2015 23:32

Ha Wil,

We zijn er maar druk mee, en dat is mijn bedoeling in ieder geval niet geweest. Mijn rol is speler van HCAW2, beetje de stats bijhouden en stukjes schrijven die elke week door (soms heel veel) meer mensen gelezen worden dan dat HCAW leden heeft. In de winter draai ik nu al een paar jaar mee op de honkbalschool, en daar wilde ik het eigenlijk bij laten. Ok, in september vorig jaar even brainstormen vond ik best aardig, maar van dat tijdrovende gedoe daarna heb ik niet echt genoten. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat we (het honkbal) toen ‘gewonnen’ hebben, maar het lijkt een Pyrus overwinning  te worden als de clubs niet doorpakken.  Anderhalve week geleden heb ik daar maar weer eens wat mee gedaan op 9innings.nl (https://www.9innings.nl/hoofdklasse-clubs-bekijk-het-maar-zoek-het-uit-zak-er-allemaal-maar-in/), misschien had je ‘m nog niet gezien. In april en mei heb ik het ook nog geprobeerd het een beetje op te porren. Goed gelezen stukjes allemaal, maar zonder veel effect.

Het moet echt uit de clubs komen, alle clubs, dus ook de hoofdklasse clubs, nee, de hoofdklasse clubs voorop. Meer spanning in de wedstrijden en in de competitie. Minder wedstrijden misschien, meer ploegen in de Hoofdklasse, betere verdeling talenten en topspelers, dat soort dingen. Het zit echt niet in een wel of niet werkend scorebord, en die 30 toeschouwers bij ons op de tribune hebben ook echt geen probleem met die 11 minuten als het een spannende wedstrijd is. Laten we alsjeblieft ophouden met nieuwe regeltjes verzinnen voor het spel. Het is bijzaak, het leidt af van de echte problemen en het levert alleen maar meer druk op bij scheidsrechters die toch al niet te vinden zijn. (In onze klasse worden lang niet altijd bondsscheidsrechters aangewezen) En het is lelijk, dat ook, zo lelijk als de tie-break. Maar dat is wel erg subjectief.

Ik was ook bij de bijeenkomst met de presentatie van de hockeybond. Wat daar verteld werd sluit natuurlijk ook aan bij wat ik zeg. Duidelijkheid in de regels is erg belangrijk, overal dezelfde regels, en indien nodig van bovenaf, zelfs internationaal, de regels aanpassen. Kapitaliseren op internationaal succes is ook het succes van de Nederlandse hockeybond. Nog een argument om de regels te laten voor wat ze zijn. We gaan het ledenprobleem in Nederland alleen oplossen als de Hoofdklasse meedoet, en als zij internationaal mee willen blijven doen, dan is het aanpassen van regels uitgesloten.

Hoe de bond en de clubs nu opereren, met het onderscheid tussen topsport en breedtesport, moet je voor het voortbestaan van honkbal in Nederland eigenlijk hopen dat er straks geen succes wordt gehaald bij de Premier 12 en/of de kwalificatie voor de OS 2020. Als dat ‘succes’ wel wordt behaald dan zal er waarschijnlijk niets veranderen. Een typisch gevalletje “operatie geslaagd, patiënt overleden”.

Groet,
Ronald

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES