And the beat goes on…(1)

Amsterdam, woensdag 1 juli 2015 – Na het publiceren van het artikel van Wil Kitslaar en mijn reactie daarop een aantal dagen geleden, is de discussie doorgegaan via de e-mail.

Omdat beide stukken die op deze site geplaatst zijn ook goed gelezen zijn, en er op Facebook ook her en der likes en reacties worden achtergelaten heb ik Wil toestemming gevraagd de discussie die wij via de mail voeren ook op de site te mogen zetten. Het leeft kennelijk. Ik ben dan ook verheugd dat Wil toestemming heeft gegeven. Hieronder zijn eerste reactie:

datum: 28 juni 2015 19:04

Hoi Ronald,

Dank voor je snelle reactie en actie. Ook de inhoud van je reactie stel ik op prijs. Een goede discussie zal hopelijk leiden tot goede verbeteringen.
We zijn het inmiddels eens over een aantal feiten, zoals ledenverlies en onevenwichtige competities die de aantrekkelijkheid van onze sporten geen goed doen. De volgende stap is achter de oorzaken aan en bezien of we deze weg kunnen nemen. Bij de door mij, en velen met mij, benoemde oorzaken zet jij je vraagtekens. Dat mag en als jij specifieke andere oorzaken kunt benoemen of denkt te bevroeden dan horen we die natuurlijk heel graag. Hebben we eenmaal de oorzaken boven tafel dan is er in ieder geval een oplossing in de buurt.
Graag hoor ik van je in welke richting we de oorzaken moeten zoeken.
De enquete zoals je die vorig jaar gehouden hebt gaf een mooie respons. Helaas zijn de deelnemers van de enquete nog niet in actie gekomen om met plannen te komen om het ledental te laten groeien. Wel zijn er in de sessies die de bond heeft georganiseerd, en die ik tot op heden allemaal heb bijgewoond, suggesties gedaan die onder andere verband houden met de door mij genoemde oorzaken. Ik vind het dan ook gerechtvaardigd dat we gezamenlijk ook in die richting naar oplossingen blijven zoeken.
Op een van de sessies is ook een vertegenwoordiger van een andere, sterk gegroeide en nog groeiende, sportbond aanwezig geweest. Hij heeft uiteengezet dat alle veranderingen die daar altijd van bovenuit in gang worden gezet een proefperiode van maximaal 2 jaar wordt vastgesteld. Zij testen derhalve elke wijziging gedurende 2 jaar, met een nul-meting en met vervolgmetingen. Een aantal mensen o.a. binnen de KNBSB zien veel in dit testscenario. Als eerste wordt nu o.a. een test gedaan met een klok. Om de competities niet te beïnvloeden is gekozen voor de Academy competitie en vooralsnog dit tot één thuisveld te beperken.
Tot zover, in je mail heb ik hier en daar enkele opmerkingen mijnerzijds geplaatst.
Nogmaals ik stel deze discussie met je erg op prijs en als anderen van deze discussie op de hoogte worden gebracht dan leidt dat hopelijk ook tot bijdragen van anderen. Samen kunnen we meer dan alleen.
Ik blijf mij sterk maken voor ledengroei. Zie ook mijn separate mail aan je die ik zsm zal sturen.
Groeten,
Wil
Reactie op artikel “Is sneller ook beter?
“Beste Wil,Vanaf september vorig jaar hebben we veelvuldig gemaild en gesproken over het honkbal in Nederland. Ik maakte me zorgen over de plannen die door jou bedacht waren voor de Breedtesport, en heb, omdat ik geen andere weg zag, een website opgezet en deze gedeeld met de (honkbal)wereld. Veel meer mensen dan verwacht bleken tegen de nieuwe regels en hoe ze (bijna) tot stand konden komen. Vervolgens nam de KNBSB een wijs besluit, schrapte alle plannen en ging opnieuw met de leden en clubs om tafel.So far so good zou je zeggen, maar niets is minder waar. De overgrote meerderheid van de clubs komt niet opdagen bij het congres, de overleggen moeten worden verplaatst of worden samengevoegd omdat er gebrek aan animo is, en het hoofdklasse-hout-overleg lijkt ook geen haast te hebben. Mensen werden ongeduldig en ineens was er buiten de KNBSB om, dat onzinnige plan om even een Europese Profleague op te starten. Het is daaromtrent alweer even stil volgens mij, maar dat terzijde.Uit jouw artikel dat ik vanochtend toegestuurd kreeg begreep ik dat je bij onze wedstrijd van gisteren geweest bent. Leuk! Wel jammer dat je zoveel op je klokje hebt moeten kijken. Er gebeurde zoveel mooie dingen op het veld!

Dit schrijven is een reactie op het artikel dat ik ook op deze site heb gezet én, zoals je mij hebt gevraagd, doorgestuurd naar het bestuur en de redactie van HCAW ter publicatie opHCAW.nl.

Neptunus vs. Hawks 25-6
Ik zal beginnen met de twee punten uit jouw artikel waar ik het wél mee eens ben. Inderdaad jammer dat het scorebord het niet deed. Wellicht als de Hoofdklasse Hout straks 2 wedstrijden in de week gaat spelen dat er nog een vrijwilliger te vinden is die het leuk vindt om onze wedstrijd erbij te doen.

Volgens mij werkt het scorebord wel, maar is er geen vrijwilliger. Lijkt me toch een kleine uitdaging voor het reserve-reserve collectief om een schemaatje te maken voor de 9 thuiswedstrijden. Om je een beetje uit de brand te helpen, vanaf september, na mijn verblijf in Frankrijk, mag je me best een keertje inplannen. (voor een korte wedstrijd svp, ha, ha 🙂 Mensen zoals ik, zijn er hopelijk voldoende rond jullie team.

En het begin van je artikel klopt denk ik ook. De krachtsverhoudingen in competities zijn veel te vaak scheef. Daar kan je volgens mij regels voor maken, of afschaffen (zoals meerdere teams van één club in dezelfde competitie), daar hebben we over gesproken in het overleg. Het niveauverschil geldt helaas ook voor de Hoofdklasse Hout, hét visitekaartje van het Nederlandse honkbal. 27 juni was een memorabele dag, niet door onze 10-8 overwinning op TTT in de Hoofdklasse Alu, maar door de gênante 25-6 voor Neptunus tegen de Hawks in de Hoofdklasse Hout. Dat was volgens mij het verhaal dat geschreven had moeten worden!
Onderzoek en resultaten
Vervolgens ga je verder op de oorzaken van het ledenverlies en het stoort me mateloos dat er constant geschermd wordt met enquêtes en interviews waarvan eigenlijk niemand iets schijnt te weten, of in ieder geval openbaar te willen maken. De enige enquête waarvan de resultaten nog steeds openbaar zijn is volgens mij die op deze site.  Vervolgens maak je een top-3 die als je goed leest geen top-3 is maar een opsomming van dingen die geroepen zijn. Tenminste óók het niveauverschil uit de eerste alinea noemen had ik geloofwaardiger gevonden.

Niveauverschil is inderdaad een knelpunt. Hoe meer leden we hebben, hoe meer teams, hoe beter de niveaus gelijk te trekken zijn. Niveauverschil is het best op te lossen met meer leden. Second best, en direct uitvoerbaar, is een competitieleiding die hier heel veel aandacht voor heeft en teams die bereid zijn om iets meer te reizen.

Tunnelvisie
En dan gaat het in het artikel pas echt mis. Je schrijft “Tijd voor wat veldonderzoek”, en echt onderzoek had geweest de spelers of toeschouwers vragen waarom ze er waren, en of ze het leuk en spannend hadden gevonden, maar in plaats van dat te doen ga je met een klokje meten hoeveel tijd er tussen de innings is! Tunnelvisie noemen ze dat. Het enige waaruit blijkt dat je ook met de andere toeschouwer gesproken hebt is dat je schrijft zij, net als jij, teleurgesteld waren over een niet werkend scorebord.(n=1, en dat geldt ook voor mij, maar ik heb gisteren een hele leuke en spannende pot gespeeld, de wedstrijden waar ik het voor doe en waarvoor ik ook op m’n drieënveertigste nog steeds zelf wil spelen. Die andere 25 spelers moet je zelf nog maar even vragen.)

Dat jullie het een leuke wedstrijd vonden is mogelijk, ik vond het ook geen “boring game” maar leuk is anders, voor mij, maar dat is hartstikke subjectief)

Speelklok
Dan terug naar je klokje, en ik ga ervan uit dat je geen secondes gesmokkeld hebt. Toch loopt de rekensom mank. Je bent namelijk nog 1 uur 22 reistijd  heen én terug (Google Maps, zonder verkeer) vergeten tussen Enschede en Bussum. Daarmee komt de 11 minuten tijdwinst die jij denkt te kunnen forceren uit op 2,7%.

Ik vind 5% ook heel weinig, en zeker niet zorgwekkend. Echter het “labbekakkerige” getreuzel, het wandeltempo, inspirerend vind ik het ook niet

Ook vind ik dat ik de scheidsrechters hier moet beschermen.

Absoluut mee oneens, de scheidsrechter stond in de “oude” setting waarschijnlijk heel goed zijn best te doen, maar nam vooral de tijd voor zijn “eigen” dingetjes. Scheidsrechters zijn kennelijk niet geinstrueerd om het tempo van de wedstrijd erin te houden. Dat neem ik de scheidsrechter niet kwalijk, maar wel het hele scheidsrechterskorps. Scheidsrechters zijn momenteel de best betaalde vrijwilligers in de bond. Een scheids die gemiddeld 2 wedstrijden per week doet krijgt zo’n € 4000 tot € 5000 aan onkosten vergoeding per jaar. Scheidsrechters mogen en moeten ook meedenken over het ledenverloop en elke actie die zij plegen om onze sport leuker te maken is zeer welkom. 

Jeroen heeft nooit meer ballen moeten gooien omdat de scheidsrechter er niet was, tussen elke inning 5. En ik kan het weten, ik zat namelijk de hele wedstrijd achter de plaat. Nou ja, de halve wedstrijd natuurlijk, ik mocht ook slaan. De scheidsrechters hebben geen halve innings op de bank kunnen zitten, en dat ze in de hitte af en toe wat gingen drinken tussen de slagbeurten door leek me erg verstandig. Flauwvallende umps kosten echt veel meer tijd, daar hebben we sinds onze wedstrijd tegen Zuidvogels eerder dit jaar ook ervaring mee.

Hier overdrijf je echt. De scheids mag natuurlijk wat drinken, dat deed hij ook af en toe. Maar daar gaan geen 90 seconden aan verloren. Nee, hij liep elke inning naar de thuis dug-out waar hij iets (?) deed. Bij de werperswissel naar Jeroen, heeft hij zoals ik van afstand zag, zijn hele huishoudboekje van de maand juni bijgewerkt of iets dergelijks, het kostte namelijk heel veel tijd. Beide teams stonden geheel gereed, slagman in het slagperk, toen de scheidsrechter de “plaat ging poetsen”. Dat deed hij heel degelijk, dat weer wel.

En HCAW stond dus vaak al binnen 60 seconden klaar, warm gegooid en al, en we hebben dat gedaan zonder te husselen?! Ik ben trots op ons!

Ik ook, HCAW deed het zichtbaar sneller dan TTT, maar het oogde voor mij als publiek nog steeds traag. Ga maar eens naar een wedstrijd kijken en oordeel zelf.

Volgens mij wil je kennelijk een niet bestaand probleem laten oplossen door mensen die zelf de veroorzaker zijn. Of gaat die klok ook zelf ‘play ball’ en als sanctie dan ‘slag’ of ‘wijd’ roepen? Of gaat de KNBSB voor geldboetes, zoals ook in de MLB de bedoeling was? (inmiddels alweer afgeschoten).

Een simpele test. de klok loopt 90 seconden, voor iedereen goed zichtbaar, aan het eind een geluidssignaal. slagman niet klaar: sanctie 1 slag, verdediging niet klaar: sanctie 1 wijd. uiteraard beslist de scheidsrechter

“Weinig pit en gedrevenheid”
Dan het laatste puntje ook maar: wel fraaie honkslagen en veldacties en een spannend scoreverloop, maar weinig pit en gedrevenheid. Ik vind het lastig om te bevatten. Ik zit onder de blauwe plekken van de botsingen en slidings, en ik ben niet de enige. We hadden 8 (!) gestolen honken in de eerste drie innings, hoezo geen hussel? Er werd hard en fair gespeeld. Ok, we hebben geen benchclearing gehad, zoals het Hoofdklasse Hout team gisteren wel, maar dat hoeft ook niet, toch?Wie besluit wat in welke hoedanigheid?
Binnenkort start er dus een experiment met een veldklok bij Scimitars. Waar komt dat vandaan? Door de bond besloten? Is dit al een uitkomst van het clusteroverleg, of is dit een eenmansactie buiten de officiële kanalen om? Waarom dit experiment wel, andere niet?

Komt uit het Academy overleg. Academies experimenteren wel meer, zo spelen de aspiranten op senioren afstand en gooien de aspirantwerpers, afhankelijk van hun leeftijd op senioren of aspirantafstand. Ook een experiment om in 1 wedstrijd, 3 wedstrijden van 3 innings te spelen is besproken, maar nog niet voldoende experimenteer waardig bevonden, misschien volgend seizoen.

Iedereen die zich aanmeldt voor een experiment wordt serieus genomen, zo experimenteren we momenteel bij de softbal aspiranten met de “modified pitch”
Heb je een goed idee, laat het weten en als het inpasbaar is, weet ik zeker dat je idee met gejuich ontvangen wordt.

Doe jij dit  als de officiële vertegenwoordiger van cluster Midden-Nederland in de Kolom Breedtesport? En zijn de clubs in Midden-Nederland hierover dus ook geïnformeerd? Heb ik een memo gemist? Wanneer kiezen de clubs een nieuwe vertegenwoordiger? Of beter nog, zullen we die kolom maar helemaal afschaffen? (als het zo moet)

Komt niet uit de cluster M-N. Alles wat we in M-N doen wordt vooraf met het cluster gedeeld. 

Cluster afschaffen, van mij mag het. Samenvoegen van tophonkbal en breedtesport honkbal heeft veruit mijn voorkeur. Maar daar moet je niet mee aankomen bij Neptunus en andere machthebbers, zij bewaken hun territorium als nooit tevoren. Topsoftbal maakt het nog bonter: zij hebben de topaspiranten- en topjunioren competitie weggekaapt bij de kolom breedtesport. Helaas in mijn ogen een compleet verkeerde keuze gemaakt.

Teruglezend tel ik vijftien vraagtekens in deze brief. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de antwoorden en officiële standpunten van de vertegenwoordiger van cluster Midden-Nederland in de Kolom Breedtesport. Ik hoop dat je het met me eens bent dat jouw en mijn privémening eigenlijk geen rol zouden moeten spelen en dat de discussie vooral bij de clubs en de bond ligt (vraagteken 16).

De discussie ligt bij de clubs en de bond, dat is juist. Clubs laten het helaas massaal afweten om mee te praten en ondergaan het ledenverlies in veel gevallen als onontkomelijk. Wie zijn overigens de clubs? Toch niet die toevallige bestuurder van een club die door “het bestuur” naar de bond gestuurd wordt, bijna altijd zonder mandaat en zonder de gedeelde club opvattingen? En ook nog per bijeenkomst een andere club vertegenwoordiger?   

Met vriendelijke groet,Ronald Bouwman
Speler HCAW Reserve Reserves