24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Ik schreef onderstaande reactie op het artikel dat Wil Kitslaar mij vanochtend stuurde en ook op deze site te vinden is: https://www.9innings.nl/is-sneller-ook-beter/

Beste Wil,

Vanaf september vorig jaar hebben we veelvuldig gemaild en gesproken over het honkbal in Nederland. Ik maakte me zorgen over de plannen die door jou bedacht waren voor de Breedtesport, en heb, omdat ik geen andere weg zag, een website opgezet en deze gedeeld met de (honkbal)wereld. Veel meer mensen dan verwacht bleken tegen de nieuwe regels en hoe ze (bijna) tot stand konden komen. Vervolgens nam de KNBSB een wijs besluit, schrapte alle plannen en ging opnieuw met de leden en clubs om tafel.

So far so good zou je zeggen, maar niets is minder waar. De overgrote meerderheid van de clubs komt niet opdagen bij het congres, de overleggen moeten worden verplaatst of worden samengevoegd omdat er gebrek aan animo is, en het hoofdklasse-hout-overleg lijkt ook geen haast te hebben. Mensen werden ongeduldig en ineens was er buiten de KNBSB om, dat onzinnige plan om even een Europese Profleague op te starten. Het is daaromtrent alweer even stil volgens mij, maar dat terzijde.

Uit jouw artikel dat ik vanochtend toegestuurd kreeg begreep ik dat je bij onze wedstrijd van gisteren geweest bent. Leuk! Wel jammer dat je zoveel op je klokje hebt moeten kijken. Er gebeurde zoveel mooie dingen op het veld!

Dit schrijven is een reactie op het artikel dat ik ook op deze site heb gezet én, zoals je mij hebt gevraagd, doorgestuurd naar het bestuur en de redactie van HCAW ter publicatie op HCAW.nl.

Neptunus vs. Hawks 25-6
Ik zal beginnen met de twee punten uit jouw artikel waar ik het wél mee eens ben. Inderdaad jammer dat het scorebord het niet deed. Wellicht als de Hoofdklasse Hout straks 2 wedstrijden in de week gaat spelen dat er nog een vrijwilliger te vinden is die het leuk vindt om onze wedstrijd erbij te doen.

En het begin van je artikel klopt denk ik ook. De krachtsverhoudingen in competities zijn veel te vaak scheef. Daar kan je volgens mij regels voor maken, of afschaffen (zoals meerdere teams van één club in dezelfde competitie), daar hebben we over gesproken in het overleg. Het niveauverschil geldt helaas ook voor de Hoofdklasse Hout, hét visitekaartje van het Nederlandse honkbal. 27 juni was een memorabele dag, niet door onze 10-8 overwinning op TTT in de Hoofdklasse Alu, maar door de gênante 25-6 voor Neptunus tegen de Hawks in de Hoofdklasse Hout. Dat was volgens mij het verhaal dat geschreven had moeten worden!

Onderzoek en resultaten
Vervolgens ga je verder op de oorzaken van het ledenverlies en het stoort me mateloos dat er constant geschermd wordt met enquêtes en interviews waarvan eigenlijk niemand iets schijnt te weten, of in ieder geval openbaar te willen maken. De enige enquête waarvan de resultaten nog steeds openbaar zijn is volgens mij die op deze site.  Vervolgens maak je een top-3 die als je goed leest geen top-3 is maar een opsomming van dingen die geroepen zijn. Tenminste óók het niveauverschil uit de eerste alinea noemen had ik geloofwaardiger gevonden.

Tunnelvisie
En dan gaat het in het artikel pas echt mis. Je schrijft “Tijd voor wat veldonderzoek”, en echt onderzoek had geweest de spelers of toeschouwers vragen waarom ze er waren, en of ze het leuk en spannend hadden gevonden, maar in plaats van dat te doen ga je met een klokje meten hoeveel tijd er tussen de innings is! Tunnelvisie noemen ze dat. Het enige waaruit blijkt dat je ook met de andere toeschouwer gesproken hebt is dat je schrijft zij, net als jij, teleurgesteld waren over een niet werkend scorebord.

(n=1, en dat geldt ook voor mij, maar ik heb gisteren een hele leuke en spannende pot gespeeld, de wedstrijden waar ik het voor doe en waarvoor ik ook op m’n drieënveertigste nog steeds zelf wil spelen. Die andere 25 spelers moet je zelf nog maar even vragen.)

Speelklok
Dan terug naar je klokje, en ik ga ervan uit dat je geen secondes gesmokkeld hebt. Toch loopt de rekensom mank. Je bent namelijk nog 1 uur 22 reistijd  heen én terug (Google Maps, zonder verkeer) vergeten tussen Enschede en Bussum. Daarmee komt de 11 minuten tijdwinst die jij denkt te kunnen forceren uit op 2,7%. Ook vind ik dat ik de scheidsrechters hier moet beschermen. Jeroen heeft nooit meer ballen moeten gooien omdat de scheidsrechter er niet was, tussen elke inning 5. En ik kan het weten, ik zat namelijk de hele wedstrijd achter de plaat. Nou ja, de halve wedstrijd natuurlijk, ik mocht ook slaan. De scheidsrechters hebben geen halve innings op de bank kunnen zitten, en dat ze in de hitte af en toe wat gingen drinken tussen de slagbeurten door leek me erg verstandig. Flauwvallende umps kosten echt veel meer tijd, daar hebben we sinds onze wedstrijd tegen Zuidvogels eerder dit jaar ook ervaring mee.

En HCAW stond dus vaak al binnen 60 seconden klaar, warm gegooid en al, en we hebben dat gedaan zonder te husselen?! Ik ben trots op ons!

Volgens mij wil je kennelijk een niet bestaand probleem laten oplossen door mensen die zelf de veroorzaker zijn. Of gaat die klok ook zelf ‘play ball’ en als sanctie dan ‘slag’ of ‘wijd’ roepen? Of gaat de KNBSB voor geldboetes, zoals ook in de MLB de bedoeling was? (inmiddels alweer afgeschoten).
“Weinig pit en gedrevenheid”
Dan het laatste puntje ook maar: wel fraaie honkslagen en veldacties en een spannend scoreverloop, maar weinig pit en gedrevenheid. Ik vind het lastig om te bevatten. Ik zit onder de blauwe plekken van de botsingen en slidings, en ik ben niet de enige. We hadden 8 (!) gestolen honken in de eerste drie innings, hoezo geen hussel? Er werd hard en fair gespeeld. Ok, we hebben geen benchclearing gehad, zoals het Hoofdklasse Hout team gisteren wel, maar dat hoeft ook niet, toch?

Wie besluit wat in welke hoedanigheid?
Binnenkort start er dus een experiment met een veldklok bij Scimitars. Waar komt dat vandaan? Door de bond besloten? Is dit al een uitkomst van het clusteroverleg, of is dit een eenmansactie buiten de officiële kanalen om? Waarom dit experiment wel, andere niet?

Doe jij dit  als de officiële vertegenwoordiger van cluster Midden-Nederland in de Kolom Breedtesport? En zijn de clubs in Midden-Nederland hierover dus ook geïnformeerd? Heb ik een memo gemist? Wanneer kiezen de clubs een nieuwe vertegenwoordiger? Of beter nog, zullen we die kolom maar helemaal afschaffen? (als het zo moet)

Teruglezend tel ik vijftien vraagtekens in deze brief. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de antwoorden en officiële standpunten van de vertegenwoordiger van cluster Midden-Nederland in de Kolom Breedtesport. Ik hoop dat je het met me eens bent dat jouw en mijn privémening eigenlijk geen rol zouden moeten spelen en dat de discussie vooral bij de clubs en de bond ligt (vraagteken 16).

Met vriendelijke groet,

Ronald Bouwman
Speler HCAW Reserve Reserves

.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES