24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 7 oktober 2016 – Officieel weet ik niet meer dan ik afgelopen maandag bij de vergadering van de Bondsraad gehoord heb, maar n.a.v. mijn bericht van vanochtend kreeg ik spontaan nog wel wat aanvullende informatie toegestuurd.

Deze nieuwe informatie is nog niet officieel bevestigd, maar wel uit betrouwbare bronnen.

Als eerste de timing. Voor 1 november a.s. wordt de definitieve aankondiging van de bond verwacht, maar het zou sowieso pas gaan over 2018. In seizoen 2017 zullen er dus geen Academies verdwijnen.

Er wordt ook al een tijdje gesproken over een fusie tussen de Academies in Rotterdam en Den Haag, respectievelijk Unicorns en Tsunami. Het ligt voor de hand dat die fusie nu doorgaat wat zou betekenen dat er nog maar één Academie geschrapt moet worden.

Het ziet er naar uit dat dat Bixie Baseball, de Academy voor Zuid Nederland zal worden. Voor de spreiding van de scholen zou dat geen goede zaak zijn, maar het lijkt erop dat daar zich de grootste problemen voordoen.

Last-but-not-least lijkt er ook al verder gedacht te zijn dan alleen maar schrappen. Er ligt namelijk ook een voorstel klaar om “boven” de vier overblijvers een “Super Academy” te maken. Hierin zou ruimte moeten komen voor zo’n 50 toptalenten. Deze Super Academy zou dan weer het voorportaal moeten worden van de AA- en AAA-selectie. De spelers die hiervoor uitverkoren worden trainen dan vier keer per week maar spelen ‘gewoon’ bij hun eigen club.

Vooral dat laatste zal voor veel topclubs in Nederland als muziek in de oren klinken. Op die manier hebben die clubs ook direct op het veld wat aan de Academies.

 

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES