26 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 9 oktober 2016 – Aan de Holland Series heeft het dit jaar in ieder geval niet gelegen. Neptunus mag dan voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen zijn geworden, L&D Amsterdam heeft ze daar wel enorm hard voor laten werken.

De zes spannende wedstrijden waren mooie reclame voor onze noodlijdende sport. Je zou haast vergeten hoe het allemaal zo gekomen is, maar om een dergelijke aanloop voor volgend jaar te voorkomen moet er nog wel wat gebeuren.

Om te beginnen zou de bond de Hoofdklasse écht als topprioriteit moeten gaan beschouwen. Uit het Beleidsplan 2017+ blijkt dat dat nu nog zeker niet het geval is, maar Bart Volkerijk heeft toegezegd dat dit ontbrekende hoofdstuk nog toegevoegd gaat worden. Op 19 november moet het plan goed genoeg zijn om door het congres te worden aangenomen. Tik, tok, tik, tok…

Op dit moment is het Nederlands Team de hoogste prioriteit bij de bond en dat gaat lang niet altijd goed samen met de Hoofdklasse. Zo werd het voor Pioniers bijvoorbeeld mogelijk om ná de deadline van 15 juni Christopher Garia toe te voegen aan hun selectie. Het was natuurlijk mooi dat deze fantastische honkballer weer op de Nederlandse velden te zien was, maar voor de tegenstanders van Pioniers was het minder leuk. Het scheelde ook niet veel of hij had hoogst persoonlijk een plek voor Pioniers in de Holland Series weten te bemachtigen. Competitievervalsing zou je kunnen zeggen.

Een andere smetje, zeg maar smet, op dit seizoen was de vechtpartij tussen de spelers van L&D Amsterdam en Neptunus op 27 mei. Gelukkig hielden de heren tijdens de Holland Series de hoofden koel. Wel wordt het tijd nog een keer goed te kijken naar de regels voor schorsingen. Veel mensen in het honkbalwereldje, vooral van clubs die niet betrokken waren bij de vechtpartij, waren blij met de hoge straffe die in eerste instantie werden uitgedeeld. Eindelijk. Dat de hoogste straf voor het grootste gedeelte, en zonder duidelijke uitleg, door de beroepscommissie werd teruggedraaid zorgde voor nogal wat gefronste wenkbrauwen.

In plaats van een jaar schorsing mocht de betreffende speler na de reguliere competitie (ook wel reeks oefenwedstrijden genoemd) gewoon weer meedoen aan de play offs. Hij maakte daar dan ook dankbaar gebruik van want hij was uiteindelijk degene die de walk-off hit sloeg waarmee Neptunus Nederlands kampioen werd. Het is natuurlijk ook gewoon een goede honkballer.

Ook was de top-4 dit jaar voor het tiende jaar op rij exact gelijk. Je kunt het deze vier clubs niet kwalijk nemen dat ze elk jaar proberen het beste team samen te stellen, maar het zou uiteindelijk ook voor hun goed zijn als daar iets in veranderde.

De Hoofdklasse clubs zouden gezamenlijk tijdens het Hoofdklasse Overleg voor een oplossing moeten zorgen, maar het lijkt erop dat iedereen daar vooral aan zichzelf denkt.

Een ander dieptepunt was dit jaar dan ook het terugtrekken van het Rookie Team van UVV, net voor het begin van het seizoen. Waarom zou je met elkaar afspraken maken als je niet van plan bent je eraan te houden?

Neptunus en L&D Amsterdam zouden interesse hebben getoond in het samen organiseren van het Europa Cup toernooi. Dat was voordat Neptunus net voor de Holland Series de derdehonk coach van L&D Amsterdam had benaderd voor de baan van hoofdcoach in Rotterdam. L&D Amsterdam reageerde nogal heftig en wilde even niets meer van de Rotterdammers weten. Gezellig.

Volgende week staat er weer een Hoofdklasse Overleg op de agenda, maar de clubs gaan nu al rollebollend over elkaar heen. De bond lijkt met de vaststelling van de agenda niet geluisterd te hebben naar alle bezorgde geluiden waarna spontaan HCAW en vervolgens Neptunus zich hebben afgemeld. Nu de punten alsnog zijn toegevoegd aan de agenda zouden de clubs er verstandig aan doen alsnog aan te schuiven.

De standpunten van de Hoofdklasse clubs over hoe het seizoen in 2017 eruit moet zien liggen mijlenver uit elkaar en het enige dat de clubs nu nog lijkt te binden is de afkeer van de bond. Onbedoeld zorgt de bond zo toch nog voor wat eenheid, maar misschien is het ook wel ’n heel slim verdeel-en-heers-beleid.

Als de clubs het onderling namelijk niet regelen, dan regelt de bond het wel. Dat geldt voor de jeugdopleiding, de Rookies bij de clubs worden ingeruild voor een “Super Academy” bij de bond. Maar dat geldt ook voor bijv. met welke ballen er in 2017 gespeeld moet worden. Acht clubs kunnen het kennelijk niet eens worden, dus kiest de KNBSB, voor de Oranje-leverancier logischerwijs.

Tijdens de bondsraad van afgelopen maandag werd gesuggereerd dat het misschien tijd wordt dat ook anderen zich met de Hoofdklasse gaan bemoeien. Wat mij betreft helemaal niet zo’n gek idee. Zonder gezonde aantrekkelijke Hoofdklasse is er geen bestaansrecht voor honkbal in Nederland. Dat zou iedereen zich moeten aantrekken.

Als de bond vooral aan Oranje denkt en de Hoofdklasse clubs vooral aan zichzelf dan moet iemand anders de belangen van de Hoofdklasse, en daarmee het Nederlandse honkbal in het algemeen, verdedigen.

De bond heeft nu nog een paar weken voor het verbeteren van het Beleidsplan 2017+ en de Hoofdklasse clubs hebben ook nog een paar weken om het met elkaar eens te worden over hoe seizoen 2017 eruit moet zien.

Mocht dat nou allemaal niet lukken dan moeten alle clubs op 19 november maar naar Het KNBSB Congres om daar verhaal te halen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES