24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 13 oktober 2016 – De ballendiscussie is natuurlijk nog niet afgelopen, maar er zijn afgelopen dinsdag tijdens het Hoofdklasse Overleg nog meer onderwerpen besproken die wat aandacht verdienen.

Zo stonden de plannen van de KNBSB voor het verhogen van de kwaliteit van het kader op de agenda. Hiermee wordt het licentiebeleid voor trainers en coaches bedoeld. Het lijkt de bond namelijk wel een goed idee om de Hoofdklasse Clubs vanaf 2019 te verplichten alleen nog maar te werken met coaches die een TC4-licentie hebben.

De presentatie met 24 slides die voorafgaand het Hoofdklasse Overleg werd rondgestuurd bevat een hoop details, maar misschien moeten ook hier niet al teveel woorden aan vuil gemaakt worden.

Natuurlijk zou het mooi zijn als alle coaches en trainers goed opgeleid worden en daar allerlei papiertjes voor krijgen. Niets mis met ambitie, maar de clubs zijn al lang blij als ze überhaupt iemand weten te vinden die voor maximaal een paar duizend euro per jaar vier keer in de week op een veld voor een groep honkballers wil staan.

Als je in 2019 aan de eisen wil voldoen moet je als Hoofdklasse club nu al wel zo’n beetje weten wie dan je selectie gaat coachen en trainen. Het diploma van de TC4-opleiding dat dan verplicht is kun je namelijk pas ophalen na het deelnemen aan zo’n 20 workshops verspreid over anderhalf jaar.

De kosten voor deelname moeten nog worden bepaald omdat er nog geschreven wordt aan het programma. Door het wegvallen van de NOC*NSF subsidies is het wel zeker dat de €995,-, het bedrag dat de TC4-opleiding nu kost, behoorlijk omhoog moet.

Kortom, gaat niet gebeuren, zonde van die 24 slides, verspilde tijd, nu maar weer snel schrijven aan het aanvullende hoofdstuk over de Hoofdklasse in het Beleidsplan 2017+.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES