29 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 14 oktober 2016 – Gisterenavond ontving ik alsnog een reactie van Bart Volkerijk op mijn vraag over zijn uitspraak over de kwaliteit van de ballen op het EK.

Sams zou in het interview op het EK in Hoofddorp toch echt ‘met name’ de ballen in Parijs bedoeld hebben. De journalist van het AD zegt iets anders. Maar eigenlijk maakt het ook niet uit. Sams heeft inmiddels in twee reacties op Facebook gezegd dat die EK-bal niet goed was. Net als bijna de hele werpersstaf van het Nederlands Team. Die ballen zijn gewoon niet goed.

Vandaag werden ook de notulen van het Hoofdklasse Overleg rondgestuurd en in het begeleidende schrijven laat de bond zien dat er nog steeds weinig realiteitszin is en dat het totaal niet uitmaakt wat de Hoofdklasse clubs zeggen of vinden.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen ten aanzien van de League Ball. Voor uw planning. De afspraak met SSK Europe is dat de hoofdklasseverenigingen voor 1 december 2016 hun bestelling rechtstreeks bij SSK Europe plaatsen.

Naast de notulen is er ook een memo rondgestuurd met als onderwerp “Voorstel League Ball 2017”. Daarin is te lezen dat de bond gekozen heeft voor de SSK GDN200. Verder zijn ook de prijzen van de Wilson A1010, Diamond D1 en de SSK GDN300 terug te vinden. Deze hebben het op basis van prijs/kwaliteit niet gered. Ze zijn ook alle drie duurder dan de SSK GDN200. Wel staat er nog dat de Wilson A1010 als kwalitatief beter is beoordeeld door de Hoofdklasse clubs, voor wat het waard is.

Maar het wordt volgens de bond dus gewoon de SSK GDN200. De ballen worden op korte termijn getest door de spelers van het nationale team met verschillende naden. De naad die als beste wordt bevonden wordt vervolgens gebruikt op de Hoofdklasse versie van de SSK GDN200.

Maar naast de naden is er volgens de spelers van het Nederlands Team nog wel meer mis met de bal. Het leer is niet goed en de bal is te zacht. Volgens de bond is dat een moeilijke discussie “want waar baseer je dat op”. En vervolgens wordt er een vergelijking gemaakt tussen het EK in 2014 en het EK in 2016.

Ik ben/was niet zo’n voorstander van het vergelijken van statistieken van de verschillende toernooien met verschillende teams en verschillende omstandigheden. Dat heb ik gisteren ook al aan Bart laten weten, maar dat de bond dit nu toch doet, met deze statistieken is echt onbegrijpelijk. In 2014 zijn er in 88 wedstrijden namelijk 86 homeruns geslagen en in 2016 waren dat er in evenveel wedstrijden maar 40…

Maar volgens Volkerijk, van wie het memo afkomstig is, is dat te verklaren door “het kleine veld in Ostrava en een sterke wind het stadion uit.” Wat een ontzettende onzin, of je vergelijkt de toernooien met elkaar zonder de omstandigheden daarin mee te nemen (de bal dus ook niet), of je maakt geen vergelijking.

De bond heeft inmiddels ook weer met SSK gesproken over de prijs van de ballen ná de eerste bestelling. Dat was nog een ander obstakel bij de clubs. SSK doet daarin behoorlijk wat water bij de wijn waardoor er ook na de eerste bestelling een behoorlijk deel van de ballen tegen het zeer gunstige tarief kan worden afgenomen.

Maar ja, de Hoofdklasse clubs willen die bal niet, en zeker niet op deze manier.  Tijd voor de clubs om maar weer hun eigen weg te bewandelen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES