24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 24 januari 2017 – Vanmiddag distribueerde de KNBSB het Definitieve Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport 2017.

Ik zou natuurlijk iets kunnen schrijven over de verplichting die is opgenomen voor de Hoofdklasse clubs om ervoor te zorgen dat er bij de wedstrijden voldoende SSK GDN1000 ballen beschikbaar zijn, maar dat is een beetje een ouballig onderwerp geworden. Pas als ergens zwart op wit komt te staan dat de bond € 5.000,- meebetaalt aan deze verplichting wordt het pas weer leuk leesvoer.

Nee, ik wil dit stukje gebruiken om de wijze honkbalheren uit de grond van mijn hart te bedanken voor de wijziging in artikel 6.1. Ik zal er verder niet al teveel woorden aan vuilmaken, maar hieronder het betreffende artikel:

Artikel 6.1 – Spelregels honkbal, verlengen en mercy rule
a. Er wordt volgens de officiële spelregels honkbal van de KNBSB gespeeld.
b. Voor competitie-, beslissings- en promotie/degradatiewedstrijden in en naar alle klassen van de topsportcompetitie, bij play-offs, Holland Series en wedstrijden uit een reeks ´best of´ geldt de speelduur van de officiële spelregels. Als na negen innings de stand gelijk is, dan wordt de wedstrijd telkens met één inning verlengd tot een beslissing is verkregen.
c. Er worden echter niet meer dan twaalf innings gespeeld, tenzij het een beslissingswedstrijd betreft waarbij verenigingen elkaar slechts éénmaal ontmoeten of een wedstrijd in de play-offs, Holland Series of uit een reeks genaamd ‘best of’. In die gevallen moet worden verlengd tot een beslissing is verkregen. Het negental dat in de eerste inning het eerst aan slag is geweest gaat ook in de verlenging (telkens) het eerst aan slag.
d. In afwijking van vorenstaand punt is een wedstrijd eveneens beëindigd indien één van beide teams (mercy rule):
a. na zeven volledige innings een voorsprong van tien punten of meer heeft;  of
b. wanneer de ontvangende vereniging in zes innings tien punten of meer heeft gemaakt dan de bezoekende vereniging in zeven innings.

Namens heel honkbalminnend Nederland bedankt! (dan maar old school!)

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES