17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 16 april 2015 – De eerste wedstrijden voor de breedtesport zijn alweer gespeeld en vandaag begint de competitie voor de Hoofdklasse. Het lijkt wel of er helemaal niets aan de hand is.

Natuurlijk is het mooi dat na het gedoe eind vorig jaar er weer een hoop positieve honkbalberichten zijn: Het ziet er naar uit dat gastland Japan in 2020 honkbal weer Olympisch maakt, AZ maakt gebruik van de kennis van (honkbal)statistieken genie Billy Beane, Mike Hartley is pitching coach geworden van het Nederlands Team en Robert Eenhoorn ziet kansen op de Premier 12, het vernieuwde WK dat eind dit jaar o.a. in Japan gespeeld gaat worden. OK, Didi Gregorius gaat nog niet erg goed in de Major League, maar Xander Bogaerts staat vandaag op een slaggemiddelde van .382 en Andrelton Simmons heeft nu al de “play of the year” in de pocket. Top nieuws dus!

Maar zijn er dan helemaal geen problemen meer? Ik vraag het me af. Ik neem aan dat als er ineens een spectaculaire ledengroei was geweest we dat nu al wel gehoord en gemerkt zouden hebben. Maar volgens mij gaat het nog net zo slecht als vorig jaar, ik zie die extra spelers en teams in ieder geval niet op de velden.

Eind vorig jaar viel iedereen over de KNBSB heen nadat er slecht gecommuniceerd was over slechte voornemens, en terecht denk ik. Maar nu de clubs mee kunnen en moeten praten doen ze het niet. Ik begrijp er niet veel van.

Vorige maand nam driekwart van de clubs niet de moeite om naar het KNBSB Congres te komen waar nota bene “Ledengroei” het thema was. De doelgroepbijeenkomst voor Noord Holland ging niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren.

En ik hoop eigenlijk dat dit berichtje een beetje voorbarig is. Ik hoop dat de clubs verantwoordelijkheid nemen. Vanaf 11 mei worden er vervolg Brainstorm sessies georganiseerd. Er worden dit jaar thema-avonden georganiseerd voor ouders. Aan de KNBSB ligt het niet meer. Maar gaan de clubs in beweging komen? Of steken we onze kop in het zand?

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES