24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 oktober 2016 – Als het aan de KNBSB ligt gaat SSK volgend jaar de officiële ‘League Ball’ voor de Hoofdklasse leveren. Dat staat inmiddels als een paal boven water.

De commotie die is ontstaan rondom dit ballenproces is wat mij betreft wederom volledig toe te schrijven aan gebrekkige communicatie. De situatie is namelijk heel erg eenvoudig en overzichtelijk:

De KNBSB heeft een overeenkomst met SSK waarin staat dat een officiële wedstrijdbal een bal van SSK moet zijn, of een bal die ‘vrij verhandelbaar’ is. Dit laatste betekent dat als de keuze niet valt op een SSK-bal, SSK die ballen wel moet kunnen inkopen om ze vervolgens te kunnen leveren aan de bond en/of de clubs.

Ter voorbereiding van een Hoofdklasse bijeenkomst op 11 oktober zijn gisteren de “Licentiebepalingen voor verenigingen uitkomende in de honkbal hoofdklassecompetitie” gedistribueerd. Hierin zijn o.a. onderstaande punten opgenomen:

* In de Hoofdklassecompetitie wordt vanaf seizoen 2017 gespeeld met een door de KNBSB vastgestelde wedstrijdbal en knuppels die op de lijst van toegestane knuppels staan, rekening houdende met internationale regelgeving (CEB). Dit geldt voor de reguliere competitie, Play-Offs en Holland Series.

* De KNBSB verplicht zich tot een ‘laagste prijsgarantie’ voor de betrokken bal. Prijsafspraken worden door de KNBSB centraal gemaakt. Afhankelijk van de afspraken met de leverancier worden de ballen geleverd door de KNBSB of kunnen verenigingen rechtstreeks bij de leverancier bestellen onder de door de KNBSB gemaakte prijsafspraken.

Een vanuit het standpunt van de KNBSB gezien helder verhaal. Zeker als je weet dat de bond erg tevreden is met de deal met SSK, die dan ook veel verder gaat dan alleen maar wedstrijdballen.

Toch blijven er een paar vragen over die op 11 oktober tijdens de Hoofdklasse bijeenkomst beantwoord moeten worden:

1. Waren de clubs op de hoogte van het feit dat de keuze voor één bal ook direct betekende dat dit een keuze voor SSK was?
2. Kan de KNBSB een contract met SSK sluiten waarbij de clubs verplicht worden daar de ballen af te nemen?
3. Zouden de clubs ook met elkaar kunnen afspreken wél met dezelfde bal te spelen en daarbij ook zelf bepalen welke bal dat zou moeten zijn en van welke leverancier ze deze willen afnemen?

Uit de verontwaardiging over de procedure die ook vanuit een aantal Hoofdklasse Clubs komt is te concluderen dat het antwoord op de eerste vraag een volmondig “nee” is.

Omdat de clubs de ballen zelf moeten betalen en ze niet uit de contributie aan de bond betaald zullen worden lijkt het antwoord op vraag 2 ook “nee” te zijn.

Wat exact de status is van de licentiebepalingen weet ik niet, maar ook hiervoor geldt dat, gezien de commotie, de Hoofdklasse clubs hier waarschijnlijk nog niet mee in hebben gestemd. En als dat wel zo is dan is dat gebeurd zonder dat ze de consequenties hebben kunnen overzien. Over wat het antwoord op vraag 3 zal zijn wordt dus waarschijnlijk pas op 11 oktober besloten.

In juli werd ook nog uitgegaan van gezamenlijke inkoop van knuppels. De mogelijkheid daarvoor is er nu wel, bij SSK, maar er is voor de clubs geen verplichting. Zolang de knuppels staan op de lijst met toegestane knuppels mogen de clubs ze ook ergens anders aanschaffen. De lijst die de KNBSB hiervoor hanteert is een afgeleide van de lijst waar de CEB mee werkt. Dit zou natuurlijk ook vertaald kunnen worden naar de ballen. Maar of je daarmee dan echt iets bent opgeschoten ten opzichte van de huidige situatie durf ik te betwijfelen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES