San Marino Republic wint Italian Series in kort seizoen 2021

19 augustus 2021 – De Nederlandse lead-off Jiandido Tromp leidde gisteravond met een homerun, een sacrifice fly en 3 binnengeslagen punten zijn club San Marino Republic naar de beslissende derde overwinning in de Italian Baseball Series 2021.

Eerst won San Marino beide uitwedstrijden tegen toen nog landskampioen Bologna met 4-6 en 3-5 en gisteravond groeide de voorsprong in de laatste innings uit naar 12-3. Tussendoor had Bologna wedstrijd twee in San Marino gewonnen met 7-17.

Bologna was als enige club in het regular season en in de play-offs ongeslagen gebleven, maar net als bij de European Champions Cup werd de door UnipolSai en andere bedrijven gespekte club uitgeschakeld voor de seizoenstitel. Voor San Marino is het de vijfde keer dat het de eindoverwinning behaalt in de Italiaanse Serie A. Of deze buitenlandse club kampioen van Italie mag heten, blijft een discussiepunt. Voor de wedstrijd werden twee nationale hymnen ten gehore gebracht. De ceremonial first pitch werd verricht door de twee Olympische medaillewinnaars van de republiek San Marino. In de honkbalploeg komen geen spelers uit het ministaatje voor. Iedereen is buitenlander.

Held van de wedstrijd (MVP!) was de 36-jarige Braziliaanse pitcher Tiago Da Silva, die als closer in wedstrijd 1 ook al winnende werper werd. Gisteravond werd hem de start op de heuvel toevertrouwd en hij bouwde tot in de vijfde inning een perfect game op. Voor de eerste vier innings gebruikte hij 42 pitches, terwijl zijn slagploeg in de tweede en derde innings een 3-0 voorsprong sprokkelde. Die punten werden binnengeslagen door een triple van Mattia Reginato en een single van Simone Albanese in de tweede en een homerun van Jose Ferrini in de derde inning. In de vijfde inning verbrak Osman Marval als eerste slagman de ban van pitcher Da Silva met een double. Een velderskeus, nog een double en een single zorgden voor de gelijkmaker: 3-3.

Tiago Da Silva overwon echter zijn inzinking in die vijfde inning en hield Bologna tot en met de achtste inning stil. In de zesde inning reageerde de slagploeg van San Marino op de dreiging door de voor overleving worstelende kampioensploeg. Erick Epifano doubelde en scoorde op weer een single van catcher Albanese. Met laatstgenoemde voor zich sloeg Jiandido Tromp zijn homerun, waarmee de voorsprong weer opliep naar drie punten: 6-3. Op drie verschillende pitchers van Bologna in de zevende inning (Alex Bassani, Matthias Zotti en Filippo Crepaldi) diende de thuisclub de knock-out toe aan de aftredende kampioen. Singles van Federico Celli, Oscar Angulo, Erick Epifano, Simone Albanese en een sacrifice fly van Tromp dreven de voorsprong op naar 11-3. De kers op de taart van San Marino was de solo homerun van Angulo in de achtste inning: 12-3.

Om vijf over twaalf viel de 27ste nul voor Bologna. Bondsbestuurslid Barbara Zuelli reikte onder het gejuich van het 900-koppig publiek de prijzen uit aan spelers en coaches van San Marino. “De dictatuur van Bologna is na 3 jaar verbroken!” kopt La Gazzetta dello Sport vanmorgen. Bologna werd deze eeuw landkampioen in 2003, 2005, 2009, 2014, 2016, 2018-2019-2020. Voor San Marino was het seizoen succesvol in 2008, 2011-2012-2013, 2021. Het is volgens de krant de triomf van de van pensioen terug geroepen manager Doriano Bindi en de alleen voor deze series terug geroepen Italo-Braziliaanse pitcher Tiago Da Silva: 99 pitches, waarvan 78 strike gisteravond.

De nieuwe kampioensploeg van general manager Mauro Mazzotti bestond gisteravond uit RF Tromp 2/3, 3B Ferrini 1/5, CF Celli 1/5, 2B Angulo 3/5, 1B Sechopoulos 0/3, LF Giovanni Garbella 1/4, SS Epifano 2/3, DH Reginato 1/4 en C Albanese 3/4. Pitchers waren Tiago Da Silva (8 innings: 12 x 3 slag, 0 x 4 wijd, 4 honkslagen tegen), Rene Mazzocchi (1 inning: 1-1-0).

De verslagen favoriet voor de titel Fortitudo Bologna komt de eer toe om in de geest van het Olympisch Commitee in deze wedstrijd voorbehouden aan Italiaanse werpers alleen in Italiƫ geboren en getogen werpers te hebben ingezet. Dat waren Claudio Scotti (2.2 innings: 5-2-4), Alex Bassani (3.1 innings: 3-0-3), Matthias Zotti (0.0 innings: 0-2-1) en Filippo Crepaldi (2 innings 4-0-3).

Tiago Da Silva met 2 wins in 4 games MVP Italian Series