24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

26 augustus 2021 – Wederom wordt de coachstaf van Italië geplaagd door menselijke ongemakken. In januari van dit jaar haalde bondscoach Mike Piazza de Amerikaans opgeleide coaches Wally en Vince Horsman naar Italie.

De twee Canadese broers kregen de rollen van respectievelijk bench coach en pitching coach. Bovendien betrok Piazza de in Amerika geboren ex-speler David Sheldon als coach bij de oefenwedstrijden in de aanloop naar het EK in september. Sheldon is manager van de club Senago en huisvader van twee Italiaanse kinderen, die zich sterk ontwikkelen als honkballer en softbalster. Helaas blijken Wally Horsman en David Sheldon nu arbeidsongeschikt wegens persoonlijke, respectievelijk fysieke problemen. In overleg met bondsvoorzitter Andrea Marcon heeft Piazza zijn staf uitgebreid met nieuwe krachten.

Aangetrokken zijn Don Bonanno, Michele Gerali, Gianmarco Faraone en Doriano Bindi. Deze laatste werd dit jaar door San Marino Republic terug geroepen uit zijn pensioen en leidde de club naar een onverwacht kampioenschap van de Serie A. Bonanno is MLB-vertegenwoordiger in Italië en vroeg de Rotterdams geboren pitcher Stefan Iannelli om voor Italië te willen uitkomen. Michele Gerali is de broer van de vorige bondscoach Gilberto Gerali en heeft gecoacht bij Parma Clima en clubs in de regio. Faraone is geen familie van oude bondscoach Giampiero Faraone, maar wel al eerder betrokken als mental performance coach bij de Azzurri en de afgelopen twee jaar actief in het MLB ontwikkelingsprogramma in het Verre Oosten. Gisteren bood de Italiaanse bond FIBS op hun website een cursus psychologische toepassing in de sport aan voor honkbal- en softbalcoaches op het eerste niveau. Het gaat om 8 lessen van anderhalf uur in de laatste 3 maanden van het jaar.

Vanaf 30 augustus zal de coachstaf van Mike Piazza de door hen geselecteerde spelers oproepen voor zo ver zij beschikbaar zijn bij hun clubs in het aflopend seizoen. De Serie A is al een week geleden beslist en nu wordt nog door de verslagen clubs om de Coppa Italia gespeeld. De Italiaanse bond heeft de organisatie van de Final Four van dit bekertournooi toegekend aan Parma Clima. In eigen huis kan de kersverse winnaar van de European Champions Cup proberen het tweede Italiaanse ticket voor het hoogste Europese bekertournooi van 2022 te veroveren. Dat moet dan gaan gebeuren in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 september, wanneer als tegenstanders in Parma aantreden de verliezer van de Italian Series UnipolSai Bologna, alsmede Hotsand Macerata en Nettuno 1945. De eerste halve finale gaat tussen Parma Clima en Nettuno 1945 op zaterdagmiddag 15.00 uur en om 20.00 uur volgt de strijd tussen Bologna en Macerata. De twee winnaars treffen elkaar in de finale op zondagmiddag. De door Mike Piazza geselecteerde spelers van deze clubs zullen zich daarna voegen bij de centrale training in Fossano, 50 km ten zuiden van Turijn gelegen.

Op zondag 12 september begint in Turijn het EK 2021. Daar zal ook worden vergaderd door de Europese honkbalbond CEB, waarvan de Franse voorzitter Didier Seminet zijn aftreden zal aankondigen. Hij werd op 6 juli jongstleden officieel gekozen door het Frans Olympisch Commitee (CNOSF) tot hun nieuwe Secretaris-Generaal. In de tussentijd was Seminet ook al Chef de Mission van de Franse sportploeg naar de Olympische Spelen in Tokyo. Deze nieuwe functie van Seminet laat niet toe, dat hij andere taken in de sportwereld blijft vervullen. Daardoor komt de voorzittershamer van het Europese honkbal vacant en daardoor wordt in Europa meteen campagne gevoerd voor de opvolging van Seminet. Zoiets gebeurt formeel dan in die vergadering in Turijn, maar het echte spel vindt nu al achter de schermen plaats. Didier Seminet werd gekozen in 2017 en is nu met zijn tweede mandaat bezig.

Didier Seminet – nu voorzitter CEB, straks secretaris-generaal Frans Olympisch Commitee
Pim van Nes

RELATED ARTICLES