29 september 2023
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023
  • 21:58 WBClassic 2023: Haarlemse Honkbalweek nr 31, maar nu in Taiwan

6 oktober 2021 – Volgens een artikel door journalist Antonio Fabbri op de website Libertas.sm werd op 27 september jl. de zaak tegen de wereldbond voor honkbal en softbal WBSC behandeld door de rechtbank van San Marino. De aanklacht betreft witwassen bij de aankoop van wedstrijdballen ter waarde van meer dan 2 miljoen euro bij het plaatselijk bedrijf Teammate Sport International SRL, tevens een partner van de WBSC.

Voorzitter van de wereldbond is de Italiaan Riccardo Fraccari uit Pisa en penningmeester is Angelo Vicini uit San Marino, die dit jaar aftredend is. De autoriteiten in San Marino hebben bij het nieuwe hoofdkantoor van de WBSC in Lausanne (Zwitserland) beslag laten leggen op een bedrag van 258.000 euro. Dit was het gevolg van een fiscale inspectie, waarbij werd vastgesteld dat de overeengekomen prijs voor de wedstrijdballen opvallend boven de marktwaarde was uitgekomen. De inspectie gebeurde op basis van een klacht door de sportfederatie van Panama.

Namens de WBSC sprak de advocaat Elia Santi, die aan rechter Oliviero Mazza (mazza betekent knuppel!) uitlegde dat de WBSC voor honk- en softbal hetzelfde betekent als de FIFA voor voetbal. Ook dat de WBSC maar liefst 198 lidstaten telt met in totaal 65 miljoen beoefenaars in wedstrijden die 150 miljoen toeschouwers per jaar trekken. De rechter besloot de zitting met de mededeling dat hij genoeg weet om een beslissing te nemen. Uitspraak volgt.

Andrea Marcon, de huidige bondsvoorzitter van Italiaans honk- en softbal, kijkt met belangstelling uit naar het resultaat van de besprekingen op nationaal niveau om de salarissen van voorzitters van de diverse sportbonden te verhogen. Op dit moment verdient iedere bondsvoorzitter in Italiƫ officieel 36.000 euro per jaar voor wat een voltijdsbaan verondersteld wordt te zijn. De voorzitter van de Italiaanse sportkoepel CONI, Giovanni Malago, ondersteunt de wensen om die beloning te verhogen naar bedragen, die afhankelijk van de omvang van de sportbond variƫren van 100.000 tot 140.000 euro per jaar. De voorzitter van de grootste sportbond is voetbalbaas Gabriele Gravina, die jaarlijks al 240.000 euro toucheert. Op 22 oktober wordt het plan besproken binnen CONI-verband.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES