28 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 22 september 2017 – Ik heb eergisteren maar meteen de daad bij het woord gevoegd en ben naar Maassluis gereden om daar in het clubhuis van de Gophers de eerste van de tien clusterbijeenkomsten bij te wonen.

Ik weet veel te weinig van de verschillende jeugdcompetities, softbal of zelfs van de senioren honkballers die in de derde of vierde klasse hun wedstrijden afwerken, om daarover met enige autoriteit mee te kunnen praten, en ik heb me woensdag dan ook niet gemengd in de discussies die hierover ontstonden.

Ook had ik niet de illusie dat we op deze bijeenkomst de echte problemen van het honkbal in Nederland zouden gaan oplossen. Ik wilde vooral meehelpen met het beperken van de schade voor het seizoen 2018 en 2019, dat schreef ik twee dagen geleden ook al in het stukje “Honkbal tobsport”.

Toch was de teleurstelling bij mij groot toen meteen aan het begin van de avond gemeld werd dat er niet bij de plannen voor de Topsport stilgestaan zou worden. Waarom prijkt er dan bovenaan de pagina waar je ook de link naar het inschrijfformulier voor de bijeenkomst kunt terugvinden met de titel “Plannen voor de Topsport- en Wedstrijdsport-competities 2018”? Ook staat het “Memo Honkbal Topsport competitieopzet 2018” bovenaan het lijstje documenten.

Jammer. Ik had namelijk wel graag willen weten waarom de competitie in de Hoofdklasse in 2018 weer op de oude saaie manier zal worden gespeeld. Begin vorig jaar heeft de werkgroep “aantrekkelijke competities” een andere opzet uitgewerkt, die is in juli 2016 gepresenteerd, werd aangenomen en gepland voor het volgende seizoen, en als Kinheim zich niet had teruggetrokken dan was dat de manier waarop in 2017 gespeeld zou worden.

Watskebeurt? Liever toch geen aantrekkelijke competities? Welk voortschrijdende inzicht heeft het gemankeerde seizoen 2017 gebracht? Of heeft de Kolom Topsport het gewoon opgegeven en hebben ze zich neergelegd bij de heerschappij van Neptunus en L&D Amsterdam in de Hoofdklasse, en denken ze dat er op deze manier toch nooit meer een fatsoenlijke competitie van gemaakt kan worden? Proberen heeft ook geen zin meer?

Dat was overigens ook een treffende observatie van één van de deelnemers aan de bijeenkomst eergisteren. Het lijkt wel alsof ook de Kolom Breedtesport het opgegeven heeft. In plaats van focussen op het beter maken van de jeugd en het aantrekkelijker maken van de competitie wordt er gefocust op het makkelijker maken van het spel. Veel van de voorgestelde maatregelen komen daar namelijk op neer. Als je even niet oplet en je laat de Kolom Breedtesport z’n gang gaan staan er straks aan twee kanten van het veld twee palen met een netje ertussen en schoppen we met elf tegen elf 90 minuten tegen een bal aan. Maar goed, ik sla door.

Ook de plannen voor de Academies kwamen maar héél even aan bod en hoewel dat dus het terrein van de Kolom Topsport is vond ik dat toch ook weer vreemd. De jeugd die op deze honkbalscholen zit moet namelijk op zondagen ‘gewoon’ weer bij hun club gaan spelen, in de breedtesport dus. De clubs en de scholen moeten zelf onderling gaan uitzoeken hoe het zit met contributie en team-indelingen. En als dat gevecht voorbij is zullen de coaches moeten gaan bepalen of dat talentvolle werpertje op zaterdag bij z’n club of op zondag voor de Academie mag gaan gooien. Veel succes daarmee.

En hoezo volgend jaar een competitie met 16 Overgangsklasse teams? Welke 16 clubs hebben zin in twee wedstrijden per weekend? Na de degradatie van UVV uit de 1ste Klasse wil/kan alleen JEKA nog omhoog, en die zijn glansrijk 7e geworden in de 1ste Klasse B dit jaar. Kansloos. De nieuw te vormen Topklasse Breedtesport zal op deze manier zeker sterker worden dan de Overgangsklasse, slechte zaak. “Topsport” zegt alleen nog maar iets over hoe vaak je speelt, niet over hoe goed.

En zo kwamen we dan toch bij het gedeelte in de presentatie waar ik wel genoeg over weet om er wat over te kunnen zeggen. Dat heb ik dan ook gedaan, en ik herhaal het hier maar weer, speciaal voor alle briljante denkers uit de Kolom Breedtesport. Dus… Beste Cyril, Wil, Roy, Joyce, Ruud, Bart, Helene, Kees en Rob, hoe halen jullie het in je hoofd om in de 1ste Klasse/Topklasse bij gelijkspel de verlenging weg te halen? Wat is de reden hiervan? Wat is de winst? Wie wordt hier gelukkig van? Hoeveel wedstrijden zijn er afgelopen jaar beslist in een verlenging? Hoe lang duurden de wedstrijden met en zonder verlenging? Hoeveel honkballers die op dat niveau spelen vinden een gelijkspel na negen innings ook wel prima?

Wij, de HCAW Reserve Reserves, speelden op ‘Opening Day‘ de eerste en tevens laatste verlenging van dit seizoen. Ik kan me daarbij ook niet herinneren dat we de afgelopen 10 jaar hiervoor überhaupt ook maar één verlenging hebben gespeeld. Niet zo gek overigens want maar weinig 1ste Klasse teams hebben voldoende goede werpers om negen innings, laat staan die extra innings, fatsoenlijk door te komen. Je kunt net zo goed ook het maximum van 12 innings afschaffen, je haalt het toch nooit. Maar in dat ene uitzonderlijke geval dat je in de bonus innings terecht komt wil je ook een beslissing!

Want hoeveel mensen die begin april in Meppel aanwezig waren, we speelden tegen Blue Devils, waren na 9 innings en een gelijkspel wel tevreden? Welke speler, coach, scheidsrechter, toeschouwer vond het na die twee uur en drie kwartier tijd om te stoppen?

Het is toch geen speeltuin, geen bordspel voor kinderen waar je op het einde roept “Hoera, iedereen heeft gewonnen!”!?! Nee, op dat moment stoppen betekent juist dat iedereen verliest.

Natuurlijk, wij spelen op vrijdagavond ook met de dreiging van de klok van half elf, wij kunnen ’s avonds ook niet eeuwig doorgaan, wij moeten soms ook eerder stoppen en een gelijkspel accepteren, net als de teams in de topsport trouwens, waar ook de extra innings niet afgeschaft worden. Maar de enige reden voor stoppen om half elf zou de juridische moeten zijn, niet omdat de clubs het na drie uur wel prima vinden.

Overigens was er eerder dit jaar bijna met de hoofdklasse clubs afgesproken dat de half-elf-regel afgeschaft zou worden, maar dat bleek wettelijk niet te mogelijk helaas.

Het is maar één onderwerp, maar het illustreert wat mij betreft goed hoe krom er gedacht is bij het maken van de plannen. Regeltjes veranderen, niet omdat het moet, maar omdat het kan. Omdat een idiote kolomstructuur deze 10 mensen de macht heeft gegeven de boel op z’n kop te zetten.

Ok, vooruit, dan toch nog één puntje over de plannen voor de nieuwe 3e Klasse Honkbal Senioren. Niet mijn expertise, maar met gezond verstand en nul kennis snap je ook nog dat het daar helemaal fout gaat. De wedstrijd mag namelijk maximaal twee uur duren én allen spelers uit het team moeten worden opgenomen in de slagvolgorde. Hoeveel slagbeurten denken de heren en dames van de Kolom Breedtesport dat er per wedstrijd per speler overblijven? Ja, zo maak je het spelletje écht aantrekkelijk.

Er staan nog 9 clusterbijeenkomsten gepland. Schrijf je in en stop de waanzin.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES