24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 2 juli 2016 – Het KNBSB bestuur beweerde dat het om een foutje in de notulen ging, maar het ziet er nu toch echt naar uit dat het na dit seizoen over en uit is met de Rookie League in de huidige opzet.

Volgende week woensdag worden tijdens het Hoofdklasse Overleg een aantal voorstellen van de werkgroep Tophonkbal besproken. Deze werkgroep heeft een opsomming gemaakt van de problemen in het Nederlandse honkbal. Er is hierbij aan alle doelgroepen gedacht: clubs, spelers, publiek, officials, breedtesport en ook de Rookie League komt aan bod.

Voor de diverse problemen bij de doelgroepen worden aanbevelingen gedaan die moeten bijdragen aan een oplossing. Welke aanbevelingen het uiteindelijk halen en van het Hoofdklasse Overleg doorgestuurd zullen worden naar het bondsbestuur en/of de bondsraad is nu nog niet te zeggen. Het heeft dus ook niet veel zin om hier nu al op vooruit te lopen.

Alleen de oplossing voor de Rookie League is al helemaal uitgewerkt. In dat plan worden ook al twee alternatieve oplossingen benoemd die het niet gehaald hebben. Er valt dus voor het Hoofdklasse Overleg op het eerste oog woensdag weinig te kiezen. Het bondsbestuur heeft tijdens de Bondsraadsvergadering ook aangegeven snel te willen schakelen, in juli nog zelfs, dus het is onwaarschijnlijk dat het plan dat nu gepresenteerd gaat worden niet uitgevoerd wordt.

De mensen die zich op Facebook bezorgd of verontwaardigd hebben uitgelaten over het verdwijnen van de Rookie League kunnen enigszins gerust adem halen. De stekker gaat er niet zonder meer uit, dat was overigens wel één van de twee ‘oplossingen’ die het niet gehaald hebben.

De clubs die wél door willen gaan met een opleidingsteam krijgen in het plan dat het wel gaat halen de mogelijkheid om zich met dat team op een passend niveau in te schrijven. Afhankelijk van het aantal clubs dat hiervan gebruik wil maken én van het niveau van het team dat samengesteld kan worden, zal dit passende niveau of de Overgangsklasse of de Eerste Klasse zijn.

De talenten krijgen op deze manier de mogelijkheid om zich op een hoger niveau te meten met oudere en meer ervaren spelers. Of clubs ervoor zullen kiezen om zelf ook oudere spelers toe te voegen aan de opleidingsteams zal waarschijnlijk per club verschillen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES