NOC*NSF slaat gat van ruim 8 ton in begroting KNBSB

Amsterdam, 15 december 2016 – Honkbal en softbal zijn in 2020 Olympisch en het NOC*NSF heeft nu ook besloten onze sporten op weg naar dat toernooi financieel te ondersteunen.

Goed nieuws zou je zeggen, en zo werd het anderhalve week geleden ook gebracht door de KNBSB. Het persbericht en het bericht op de site kopt “NOC*NSF ondersteunt Koninkrijksteams honkbal én softbal“. Jeuk woord, maar feitelijk juist.

In het bericht staat verder dat NOC*NSF “de komende jaren aan zowel honkbal als softbal een topsportbudget toe kennen“. Klopt ook.

Wat een beetje vreemd is aan het bericht is dat het over geld gaat, over een topsportbudget, over loon naar werken, maar dat er geen bedragen genoemd worden. Gelukkig zijn die bedragen in bijna alle media die hierover berichten wel gewoon terug te vinden.

Voor honkbal gaat het om een bedrag van € 590.000,- per jaar en voor softbal is het jaarlijkse budget € 300.000,-.

Dat we met deze bedragen blij moeten zijn blijkt uit de quote van Technisch Directeur Gijs Selderijk die in het persbericht zegt “Beide sporten krijgen loon naar werken en kunnen zich door deze financiële ondersteuning vanuit NOC*NSF optimaal voorbereiden richting het winnen van prijzen tijdens internationale toernooien.

Maar is dat wel zo, moeten we blij zijn? Als deze bedragen voldoende zijn voor een optimale voorbereiding, waarom heeft de bond dan voor honkbal € 228.000,- meer begroot in de meerjarenbegroting topsport? Voor softbal is het gat tot aan de Olympische Spelen zelfs nog groter: € 620.000,-.

Waar gaat het fout? Moeten we teleurgesteld zijn? Voor honkbal geldt dat het jaarlijkse bedrag dat de KNBSB van het NOC*NSF zal ontvangen ruim 10% hoger ligt dan de afgelopen jaren. Niet slecht. Voor softbal is er helemaal veel winst behaald want die sport krijgt nu helemaal nada noppes.

Het is dus maar waar je de lat legt. De lat is in dit geval veel te hoog gelegd in de meerjarenbegroting. Als Selderijk nu blij is, dan klopt die meerjarenbegroting niet. De bond heeft goed werk geleverd met de aanvraag bij het NOC*NSF maar met een hele grote roze bril de begroting in elkaar geluchtkasteeld.

Dat geldt overigens niet alleen voor de topsport begroting, of beter gezegd, de begroting voor de BV Oranje, maar ook voor de begroting voor de breedtesport. Want op basis waarvan neemt de bond volgend jaar € 15.000,- op als inkomsten uit ledengroei? De rest van de stijging bij deze contributie-inkomsten heeft te maken met de contributieverhoging waar de Bondsraad het dan wel mee eens was, maar waar het congres straks ook nog wat van wil en zal vinden.

Verder legde Volkerijk tijdens de Bondsraad desgevraagd uit dat een stijging van inkomsten van € 30.000,- naar € 70.000,-(!) uit het inschrijfgeld kaderopleidingen heel reëel is. Maar nu het congres vorige maand zo’n beetje unaniem de verplichting voor deze opleidingen geschrapt heeft lijkt dat toch een véél te hoog bedrag.

Maar goed, het Beleidsplan 2017+, inclusief begroting moet in januari nog een keer langs het congres, hopelijk zijn ze tegen die tijd in Nieuwegein uitgedroomd en hebben ze iets reëlers in elkaar geflanst, zo niet, dan kan er altijd nog tegen gestemd worden.