24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

27 juli 2020 – Alsof een ware Europese marketingactie op het podium was gezet, zagen de fans de afgelopen 5 dagen 6 topwedstrijden afwisselend in Italië en Nederland: woensdag in Bologna, donderdag in Rotterdam, vrijdag in Parma, zaterdagmiddag in Amsterdam, zaterdagavond in Bologna en zondagmiddag in Amsterdam. 

In Nederland won steeds de uitclub en in Italie steeds Bologna. Als gevolg daarvan leidt Bologna de Italiaanse ranglijst na 9 wedstrijden met een winstpercentage van 1.000, gevolgd door San Marino 0.889, Parma 0.444, Godo 0.333, Collecchio 0.222 en Macerata 0.111. Aanstaande woensdag Macerata – Parma, San Marino – Godo en Bologna – Collecchio.

Didder did it! 
De Nederlandse korte stop Ray-Patrick Didder, die de eerste twee weken in Italie in quarantaine had moeten doorbrengen, werd door Bologna woensdagavond meteen als lead-off naar het slagperk gestuurd bij zijn debuutwedstrijd in de Italiaanse Serie A1. Hij dwong Parma pitcher Michele Pomponi meteen een volle bak af en sloeg toen de bal in het midveld voor een veilig eerste honk. Bij twee man uit liep hij de eerste voorsprong voor zijn nieuwe club binnen. In de eerste helft van de eerste inning had Didder als geassisteerd bij een nul op een velderskeus geslagen door Alex Sambucci. In de vijfde inning sloeg hij met een opofferingsslag Riccardo Bertossi binnen: 3-0. Bologna won na 6 en een halve innings met 5-0 en Didder was betrokken in 7 defensieve nullen.

In Parma op vrijdagavond was het wederom Didder die als lead-off een honkslag sloeg. Nu deed hij dat op de eerste pitch van de wedstrijd. In de tweede inning al plaatste hij zijn tweede honkslag en daarmee sloeg hij 0-3 binnen. Na drie mislukte pick-off pogingen stal hij het tweede honk. Even later liep hij 0-5 binnen op 4 wijd bij volle honken. In de vijfde inning sloeg hij zijn derde honkslag in vier beurten en liep hij 1-8 binnen op een honkslag van captain Alessandro Vaglio. Eindstand werd 1-10 en Didder combineerde bij 5 nullen.  

Zaterdag terug in Bologna kwam Didder niet tot honkslagen op het pitchen van ex-Major Leaguer Luis Lugo, dit jaar ingehuurd door Parma. In de derde inning sloeg de tweede na quarantaine debuterende Nederlander, catcher Hendrik Clementina, tegen deze Lugo de 3-0 binnen met een opofferingsslag bij derde honk bezet door Lorenzo Dobboletta. In de zesde inning kwam Clementina tot zijn eerste honkslag, waarmee hij Vaglio over de thuisplaat hielp. Even later liep hij zelf de 11-3 binnen. De drie runs van Parma werden allemaal in de zesde inning gescoord middels solo homeruns van Sebastiano Poma, Leonardo Zileri en Alessandro Deotto, geslagen op Azzurri pitcher Filippo Crepaldi. De eindstand werd 13-3 in 6 en een halve innings. Clementina noteerde bij zijn debuut in Italie 1 honkslag uit 2 beurten, 2 binnengeslagen punten en 9 defensieve nullen, waarvan 8 persoonlijk.

Parma zag in het afgelopen weekend het aantal nederlagen oplopen van 2 naar 5. Daarmee zakte het winstpercentage tot beneden 0.500 en daarom kijkt de ploeg van manager Gianguido Poma uit naar de komende twee weekends met de zwakkere tegenstanders Macerata en Godo. Terwijl zijn zoon Sebastiano op woensdag herstelde van een blessure, werd hij als manager van Parma uit het veld van het Gianni Falchi stadion gestuurd wegens het ontbreken van een mondmasker en het heftig protesteren tegen de uitsluiting. Hiervoor werd hij geschorst voor de ene wedstrijd in Parma. Voor zo ver bekend is dit het eerste geval van een bestrafte coronaprotocolovertreding in de Serie A1.

Bij die wedstrijd in Parma vond vooraf een herdenking plaats wegens het overlijden van de Amerikaanse coach Francis “Butch” Hughes, die in 1984 als manager van World Vision Parma de club leidde naar landskampioenschap en Europa Cup. Ook Haarlem Nicols voorzitter Ton Smit was destijds zodanig onder de indruk dat gepoogd werd de man in 1985 naar Nederland te halen. Volgens La Gazzetta di Parma sprak ex-coach Salvatore Varriale vrijdag de volgende woorden: “Hughes was een enorme vernieuwer, die voor onze club een nieuwe mentaliteit bracht, alsmede een nieuwe benadering van trainingen en van het spel. Hij leidde ons naar de overwinning vande  Europa Cup 1984 in en tegen Rimini. De finalewedstrijd was absoluut eenzijdig, want we wonnen met 12-0 dankzij een uitstekende prestatie van Win Remmerswaal, die op een haar na een perfect game boekte.” 

Debuut Didder in Bologna
Pim van Nes

RELATED ARTICLES