24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

9 september 2021 – Het Italiaanse bondsbureau in Rome stuurde ons deze Engelstalige covid19 informatie voor de Nederlandse fans die het EK 2021 willen bijwonen van 12 tot en met 19 september in de regio Piemonte.

Gisteren werd in Turijn de speelbal en de wisselbeker van het Europese Kampioenschap gepresenteerd aan de pers en de overige relaties van de honkbalsport en van de organiserende regio Piemonte. Dit gebeurde in de Transparantiezaal van het paleis van het regiobestuur. Daar stak wethouder Fabrizio Ricca van wal met de woorden: “Deze beker is al weer te lang in Nederland geweest en daarom willen we dat die nu in Piemonte blijft. Voor ons is het een mooie gelegenheid meer bekendheid te geven aan honkbal in Italië, aan Turijn en Piemonte in de wereld en daarom zet Piemonte zijn beste beentje voor in de voorbereiding van het evenement. Ik hoop dat de Azzurri ons geweldige wedstrijden gaat voorschotelen. Als regiobestuur zullen we aanstaande zondag aanwezig zijn bij de openingswedstrijd in Settimo en we komen de tweede zondag terug bij de finale in Turijn, ervan uitgaande dat we dezelfde ploeg zien!

Bondscoach Mike Piazza antwoordde daarop: “Ik ben vereerd de trainer te zijn van de nationale ploeg van Italië. We hebben hard gewerkt om hier de continentale titel van Nederland af te nemen. Onze tegenstanders zijn solide, maar ik ben ervan overtuigd dat we het goed zullen doen, want ik ben nu al heel tevreden over de ploeg!” De vice-voorzitter van de Italiaanse bond Vincenzo Mignola bedankte Piemonte voor de nu al getoonde gastvrijheid in Fossano, waar de Azzurri trainen en oefenwedstrijden spelen. Het Europese bestuurslid Marco Mannucci, die in de regio woont, vindt dat het EK-honkbal een kans voor Piemonte is om een sprong vooruit te maken naar de honkbalpopulariteit zoals in de regio Emilia Romagna. De verbeteringen aan de stadions zullen nuttig blijven voor de komende twintig jaar. Ook bondssecretaris Giampiero Curti hoopt dat de investeringen de clubs zullen doen groeien. “We zijn een kleine bond, maar we doen er alles aan om een beetje groter te worden!

Eergisteren speelde Italië de eerste van hun oefenwedstrijden in de voorbereiding op het EK. In Fossano werd aangetreden tegen Spanje, dat met 5-2 won van de Azzurri. Gisteren in Novara was de tegenstander Tsjechië en daarvan werd met 6-4 gewonnen. Morgen zullen eveneens in Novara Les Bleus uit Frankrijk sparren tegen de Italiaanse Azuren. Het EK zelf begint voor de Italianen zondag tegen Griekenland in Settimo. Maandag reist Italië naar Turijn voor de wedstrijd tegen Belgie en dinsdag naar Avigliana, waar Oostenrijk de tegenstander zal zijn. De Italiaanse pers onderkent dat titelhouder Nederland goed geïnformeerd is over het Italiaanse honkbal. In La Gazzetta dello Sport worden de vijf Oranjes genoemd, die ervaring hebben in de Italiaanse competitie: “de werpers Kevin Kelly bij Rimini en Wendell Floranus bij Ronchi dei Legionari, de binnenvelder John Polonius bij Bologna, de buitenvelder Jiandido Tromp bij San Marino en de utility Ray-Patrick Didder bij Bologna“.

Afgelopen maandag interviewde de journalist Stefano Arcobelli de Italiaanse bondscoach Piazza voor La Gazzetta dello Sport. Spits merkt hij op dat de grote ster van de honkbalploeg juist de Ital-Amerikaanse coach is. Hall of Famer in de Amerikaanse Major League debuteert de 53-jarige ex-catcher zondag als manager van de nationale ploeg van het geboorteland van zijn vader Vincent. Die emigreerde na de Tweede Wereldoorlog van Italië naar Amerika, waar Piazza aankwam met slechts 300 dollar op zak. Vaders droom kwam uit want hij ging met pensioen als Ferrarivertegenwoordiger in Philadelphia en met een succevolle zoon in de Major League. Nu woont die zoon Mike als echtgenoot en huisvader van drie kinderen in de Italiaanse universiteitsstad Parma. “Discipline is wat we nodig hebben bij de Italiaanse spelers om terug aan de top te komen!” liet hij bondsvoorzitter Andrea Marcon weten. Piazza was als assistent van bondscoach Marco Mazzieri erbij, toen Italië voor de laatste twee keer kampioen van Europa werd. Hij wil de spelers inspireren en zal steeds als eerste aankomen en als laatste vertrekken bij de teamafspraken. De spelers moeten hard werken om boven zichzelf uit te stijgen, aldus Piazza.

Ik geniet van het leven in Italië . Hier coachen is mijn eerste stap op dit terrein. Ik weet niet of ik dit ooit in de USA zal doen. Voorlopig redeneer ik op korte termijn. Eerst het EK en dan de World Classic ofwel het WK voor profspelers. Veel Amerikanen met een dubbel paspoort zouden als Azzurri willen uitkomen. Maar het zijn de Italiaanse spelers die ik nu moet laten groeien, want alleen zij kunnen de toekomst bepalen en die kan volgens mij stralend worden. Ik denk ook aan de Olympische toekomst, want het zou toch fantastisch zijn om in Los Angeles terug te komen voor de Spelen van 2028. Maar nu eerst het Europees Kampioenschap! Om te winnen. A tutti costi. Ten koste van alles!

Vanaf links Mike Piazza, debuterende pitcher Maurizio Andretta, vice-voorzitter Vincenzo Mignola, wethouder Fabrizio Ricca en CEB-bestuurder Marco Mannucci gisteren bij de officiële presentatie van het EK in het Regionaal Paleis van Piemonte in Turijn
Pim van Nes

RELATED ARTICLES