Mike Piazza krijgt verlenging en nieuwe assistent bij Azzurri

29 januari 2022 – Ondanks zijn ontbreken bij de Italiaanse openingswedstrijd van het EK in Turijn en de nederlaag tegen Israël heeft bondscoach Mike Piazza van de Italiaanse bond FIBS toch een verlenging van zijn contract gekregen. Weliswaar had Piazza toestemming gekregen om wegens 20 jaar Nine Eleven naar New York te reizen, maar achteraf moest bondsvoorzitter Andrea Marcon in een interview met Baseballmania.eu erkennen niet verwacht te hebben, dat Italië minder dan goud zou winnen. De Azzurri moesten genoegen nemen met brons na een spannend gewonnen troostfinale zonder Piazza tegen Spanje.

De vorige bondscoach Gilberto Gerali bood na de OKT-nederlagen tegen Israël en Nederland in 2019 zijn ontslag aan. Kennelijk rekent Marcon de tweede grote teleurstelling in eigen land (EK 2021) louter zichzelf aan, want hij heeft in de vergadering van het bondsbestuur op 18 januari voorgesteld het kontrakt met Piazza te verlengen voor het seizoen 2022. Daarmee werd door de overige bestuurders ingestemd, alsmede met de aanstelling van een nieuwe Amerikaanse pitchers coach, te weten de 42-jarige Robert Cramer uit Anaheim, California.

In 2010 maakte de linkshandige Cramer op 31-jarige leeftijd zijn Major League debuut. Dat gebeurde bij de Oakland Athletics, waar hij 4 keer aantrad als startende werper en 5 keer als reliever. Hij totaliseerde zodanig 32 innings, waarin hij zijn vpg beperkte tot 2.53. De afgelopen zes jaar werkte hij als reizende coach voor MLB in het buitenland, waarbij het meest markant is een vierjarig verblijf op Taiwan. Nu wordt Cramer gestald in Italië, waar hij opvolger is van Vince Horsman en als coordinator tussen de diverse leeftijdselecties gaat samenwerken onder leiding van bondscoach Piazza.

Volgens eigen opgave telde de Italiaanse honk- en softbalbond per einde vorig seizoen 277 clubs. Zoals hier eerder vermeld is de Italiaanse bond de aangesloten clubs gedurende de pandemiejaren tegemoet gekomen met een financiele hulp ter waarde van 1, 4 miljoen euro. Dat lijkt zoden aan de dijk te zetten voor onze hit and run sporten, maar voorzitter Malago van de Italiaanse sportkoepel CONI waarschuwde vorige week de regering van premier Draghi dat als gevolg van de overheidsmaatregelen anti-covid19 veel sportclubs op het punt staan te stoppen. Hij sloeg alarm bij een persmoment na afloop van een CONI-vergadering in Rome, waar hij de situatie als dramatisch omschreef met het risico dat clubs definitief opgeheven worden.

Namens de 30.000 inwoners van San Marino maakte de website fibs.it tevens bekend, dat het dwergstaatje voor de resterende Olympische periode 2022 tot en met 2024 een nieuw bondsbestuur voor honkbal en softbal heeft gekozen. Voorzitter van de Federazione Sammarinese Baseball – Softball is Enea Ercolani, die wordt bijgestaan door zes medebestuurders: Aldo Morri, Federica Grassi, Margaret Fabbri, Monia Magnani, Pietro Lonfernini, Francesco Imperiali, alsmede het erelid Maurizio Gasperoni. De bond van San Marino heeft geen website, maar omvat wel een club, die vorig jaar de Italian Baseball Series gewonnen heeft en dit jaar mag meedoen aan de European Champions Cup. Dat doet de club dan met alleen buitenlandse spelers, want Sammarinese spelers halen de selectie niet.