17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

23 juni 2022 – In tegenstelling tot Nederland speelt de Italiaanse voorselectie regelmatig oefenwedstrijden tegen clubs uit de hoogste competitie van het land. De tegenstanders zijn steeds sterkere teams uit de Serie A en de laatste twee waren San Marino en Bologna, die beide verslagen werden door het keurkorps van bondscoach Mike Piazza. Tegen San Marino werd het 4-1 en tegen Bologna 3-2, beide in 7 innings.

Slecht gezondheidsnieuws uit de twee Italiaanse clubs na terugkeer van de European Champions Cup in Bonn, Duitsland. Een catcher van San Marino werd voorlopig geschorst wegens zijn positieve reactie op een antidopingcontrole in eigen land en diverse spelers van Parma Clima testten positief op corona, waardoor de drie reguliere wedstrijden tegen Bologna van afgelopen weekend en de inhaalwedstrijd tegen Camec Collecchio van dinsdag werden afgelast.

In San Marino waren in de oefenwedstrijd op 24 mei de pitchers respectievelijk Murilo Brolo Gouvea, Matteo Bocchi, Maurizio Andretta en Nico Garbella (foto boven). Wel opgeroepen maar niet ingezette pitchers waren Mattia Aldegheri, Alex Bassani, Federico Pecci en Christian Scafidi. De Italiaanse punten werden binnen geslagen door Alberto Mineo met een solo homerun in de tweede inning en door de in de derde inning opeenvolgende honkslagen van Aldo Koutsoyanopulos, Riccardo Paolini, Leo Ferrini, Ernesto Liberatore en tenslotte buitenvelder Nico Garbella, die in de zesde inning naar de werpheuvel werd gestuurd als closer van de wedstrijd.

Een week geleden in de oefenwedstrijd tegen Bologna waren de door Piazza naar de heuvel gestuurde pitchers Mattia Aldegheri, Gabriele Quattrini, Luca Di Raffaele en wederom Nico Garbella. Wegens afzeggingen door vermoeide spelers waren op de valreep nieuwe spelers opgeroepen, te weten de binnenvelders Anthony Cipolla en Tanner Donnels, beide in dienst van Hotsand Macerata. De 3 winnende punten van de Azzurri werden met een tweehonkslag binnen geslagen door Mattia Mercuri. Beide oefenwedstrijden werden omlijst door betrokkenheid van jeugdspelers van de lokale en naburige clubs, die assisteerden bij de warming up van de Azzurri, die ballen met handtekeningen uitdeelden.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES