League Ball voor de clubs financieel nog geen probleem

Amsterdam, 16 april 2017 – Nu de eerste dozen ballen geopend en gebruikt zijn is duidelijk dat niet alle League Balls van dezelfde kwaliteit zijn.

Omdat de bond voor elke wedstrijd drie dozen ballen ter beschikking heeft gesteld zijn de clubs niet direct financieel gedupeerd. Met drie dozijn ballen per wedstrijd lijkt de bond ook al rekening te hebben gehouden met problemen met de bal. Vorig jaar hadden de meeste clubs voldoende aan twee dozen per wedstrijd.

Ik krijg van verschillende kanten berichten over deuken in de bal en ballen die eruit zien als eieren, maar echt bewijs heb ik daarvan nog niet gezien. Ik hou me aanbevolen voor foto’s, maar hou er wel rekening mee dat het vandaag Eerste Paasdag is en dat dan niet alles dat op een ei lijkt ook een League Ball hoeft te zijn.

Het leer van de nieuwe bal lijkt in de meeste gevallen wel sneller te beschadigen, maar vooralsnog lijken de wedstrijden niet heel erg beïnvloed te zijn door de kwaliteit van de ballen.

Vorig jaar werden in de eerste zes wedstrijden van het Hoofdklasse seizoen 125 hits geslagen, dit jaar zijn dat er 123. Vorig jaar leverde dat 18 doubles, 1 triple en 3 homeruns op. Dit jaar waren dat er respectievelijk 21, 4 en 4. En de homerun van Quentin de Cuba die ik vandaag met wind tegen langs het scorebord van HCAW zag suizen leek er aardig hard vanaf te komen.

Het is wel te hopen dat de bond een hele scherpe prijs heeft betaald voor de ballen, scherper dan tot nu toe officieel gecommuniceerd is, want anders is het naast op basis van kwaliteit ook financieel niet te verklaren.

De officiële prijs bij SSK voor de SSK GDN 1000, de “Official League, Ground Master” is € 3,26 ex. BTW. De aanbieding die begin dit jaar gedaan is aan de clubs was € 2,85 ex. BTW. Dat scheelt al wat, maar is echter nog steeds veel hoger dan de 2,- ex. BTW waarvoor Covee bereid was een officiële League Ball te leveren. De kwaliteit van die bal was vooraf wél bekend.

De aanbieding van Covee gold alleen als alle zeven clubs zouden meedoen en afgelopen vrijdag hebben de clubs deze aanbieding opnieuw in hun mailbox ontvangen. De kans dat hiermee wat gedaan wordt is echter klein. De ballen voor de wedstrijden tot aan de zomerstop zijn al gedistribueerd, en per portie van 36 ballen zijn er slechts een aantal overduidelijk niet goed. Er blijven dus voldoende ballen over waarmee gespeeld kan worden, ook als ze sneller afgekeurd worden dan normaal.

Maar zelfs als de ballen bij SSK voor de bond even goedkoop zijn als de bal die Covee wilde leveren, dan nog zijn er 50% meer kosten gemaakt omdat er 50% meer ballen per wedstrijd zijn aangeschaft. En dan is het misschien niet direct, maar dan wel indirect voor de clubs een financiële misstap. Ook is nog steeds niet duidelijk of de aanbesteding wel helemaal volgens het boekje is gegaan. Wellicht dat er naast een kwalitatief en financieel ook nog een juridisch staartje aan deze ballen soap komt.

Op Facebook zag ik de vraag langskomen waarom er niet met dezelfde bal gespeeld wordt als in de Major League. Dat antwoord is simpel. Dat is niet te betalen. De kosten voor deze Rawlings bal bedragen, als ze in bulk gekocht worden, zo’n $ 15,- per stuk. Wat de MLB betaalt is niet openbaar, maar de schattingen variëren van $5,- tot $8,50- per stuk. Dat is natuurlijk heel veel korting, maar daar staat dan wel naar schatting een afname van zo’n 180.000 ballen per jaar tegenover.

Maar ook andere ballen van bekende merken zijn aanmerkelijk duurder dan de ballen die Covee en SSK voor de Hoofdklasse aanbiedt, dus heel veel andere keuzes zijn er ook weer niet.

Wordt vast wel weer vervolgd…

De bal waar in de Major League mee gespeeld wordt