17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 14 april 2017 – Ik was van plan het te laten rusten. Het zou hopelijk wel meevallen, het zou wel loslopen. Maar helaas valt het niet mee, en loopt het niet los. De kwaliteit van de League Ball lijkt nergens naar. De KNBSB heeft gegokt en verloren.

Eind vorig jaar was er een hoop te doen over de nieuwe League Ball. De aanbesteding was geen aanbesteding en de kwaliteit van de bal was ondermaats. Vervolgens werd er beterschap beloofd en zou er een andere en betere bal komen. Nou, anders is ie, maar beter vooralsnog niet.

Ik was drie weken geleden in de gelukkige omstandigheid om zelf een aantal innings met de SSK GDN 1000 te mogen spelen. Ik heb een inning of wat achter de plaat gezeten en heb dus de nodige ballen door m’n handen laten gaan.

Wat opviel is dat er een aantal ballen tussen zat die zich goed hield, maar ook dat een groter aantal ballen dan normaal uit de roulatie gehaald moest worden. Dat er ook nog werpers waren die de naden te hoog vonden vond ik minder van belang, dat is voor een gedeelte en kwestie van wat werpers persoonlijk prettig vinden.

Afgelopen maandag was er een persconferentie van de KNBSB in Bussum waar ook gesproken werd over de ballen. Deze zouden goedkoop zijn, maar prima van kwaliteit. Twee dingen die je ook niet los van elkaar kan zien. Want hoe slechter de kwaliteit hoe meer ballen je nodig hebt en hoe duurder het wordt.

Er was dit jaar een aanbieder die bereid was de hele Hoofdklasse te voorzien van ballen waar in 2016 de helft van de clubs al naar volle tevredenheid mee speelde, tegen een scherper tarief dan waar nu de nieuwe League Ball voor wordt ingekocht. De bond heeft de clubs echter verzekerd dat er met de keuze voor de nieuwe League Ball met kwalitatief goede ballen gespeeld zou gaan worden, waarna de clubs akkoord zijn gegaan met deze nieuwe bal.

Vooraf heb ik dat al onbegrijpelijk en onverstandig genoemd, en helaas moet ik nu told-you-so zeggen. De ballen zijn allemaal anders en de kwaliteit verschilt per bal enorm. Bij een professionele sportbond zouden er nu koppen rollen, mensen zouden consequenties trekken uit het falen, maar ik vermoed dat het allemaal wel weer met de mantel der liefde wordt bedekt.

Waarom nu toch dit stuk? Nou, de competitie is begonnen, en hieronder de foto’s van ballen waarmee men geacht wordt te spelen. Dit gaat de clubs duizenden euro’s kosten, en het ergste is dat er daarbij ook gewoon met slechte ballen gespeeld moet gaan worden. KNBSB ga je schamen!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES