Laatste jaar Mickey Mouse Hoofdklasse?

Amsterdam, 4 juni 2021 – Gisteren was het dan eindelijk zo ver. De twee teams die al meer dan een decennium de Hoofdklasse domineren speelden dit seizoen dan eindelijk tegen elkaar. Neptunus won en versterkte daarmee hun toppositie.

Leuk voor Neptunus natuurlijk, maar voor de competitie maakt het niet echt meer uit. Met een onzekere start door Corona en een OKT dat ingepast moest worden moest er in Nieuwegein een speelschema in elkaar gedraaid worden. Vast geen makkelijke opgave, dat zal ik meteen toegeven, maar waarom Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam elkaar 15 speelrondes konden ontlopen is me een raadsel. Dankzij het ontbreken van die topwedstrijden is het al wel zo’n beetje gespeeld dit seizoen.

Ondertussen mochten de zwakkere broeders onderling gaan uitmaken wie aanspraak mag maken op de laatste twee plekken voor de play-offs. HCAW heeft inmiddels alle zes de wedstrijden tegen Storks gehad en zo zijn er nog wel meer ‘bijzonderheden’.

Het verschil tussen de nummer vier en vijf is intussen al 12 punten, dus daar lijkt de spanning ook wel verdwenen. Er moeten nog best wat wedstrijden gespeeld worden, en niets is onmogelijk, maar je vraagt je met dit speelschema wel af hoe serieus we in Nederland onze eigen hoogste competitie eigenlijk nemen. En waarom? Welk licht heeft dit bedacht? Ligt het niet voor de hand om juist aan het begin van het seizoen de twee hofleveranciers van het Nederlands Team tegen elkaar te laten spelen? In ieder geval één speelronde?

Hopelijk kruipen de nummers drie tot en met zeven nog een beetje naar elkaar toe de komende weken en trekt het kromme schema daarmee toch nog een beetje recht.

We passen ons in een ingewikkeld seizoen daarbij ook zonder morren aan aan een OKT dat gespeeld moet worden. En als dat toernooi verplaatst wordt dan laten we ineens wel weer gewoon L&D Amsterdam tegen Curaçao Neptunus spelen, zes(!!) keer achter elkaar maar liefst. Dat gebeurt in de MLB niet eens, een competitie waar je met vijf teams in één divisie bent ingedeeld en 162 wedstrijden per seizoen speelt.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat wat mij betreft we helemaal niet meer naar dat OKT gaan. China en Taiwan zijn al afgehaakt en nog is de kans dat we dat laatste toernooi winnen véél te klein om daar onze nationale competitie voor te grabbel te gooien. Maar goed, ik ben wat betreft de Olympische Spelen dan ook misschien wat bevooroordeeld, en dit seizoen is toch al vernaggeld, dus misschien maar goed ook dat juist dit het Olympische seizoen is. Het laatste Olympische seizoen zelfs want in 2024 staat honkbal in Parijs niet meer op het programma en als ik de ontwikkelingen bij de WBSC een beetje goed inschat dan zullen zij voor 2028 gaan inzetten op Baseball5.

En hoe ver Baseball5 voor mij ook van honkbal afligt, ik hoop echt dat dat lukt. Al is het alleen maar omdat we dan met honkbal, de mooiste sport die er is, ons weer kunnen bezighouden met dingen die écht belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de Hoofdklasse redden.

O ja, nabrander, het is verder de tijd en de woorden niet waard, maar wie heeft die nieuwe PBP bedacht? Echt niet te doen als je niet achter een desktop of laptop zit. Ik zag dat de WBSC van hetzelfde systeem gebruik maakt, maar echt mobiel-vriendelijk is het niet. Het aantal punten per innings is afgelopen week gelukkig wel toegevoegd, dus misschien komen we er nog wel. Tip voor de beheerder: laat het plaatje van die slagman weg als je er verder toch niets mee doet. Scheelt de helft van je telefoonscherm en als je dan ook al die overtollige ‘witruimte’ en dat plaatje van die printer weghaalt dan maak je maximaal gebruik van dat kleine schermpje waar de meeste mensen toch gebruik van maken!