23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

14 juni 2020 – De Italiaanse bond FIBS heeft de aanvang van de competities uitgesteld tot 10 juli aanstaande, maar heeft inmiddels wel het ingediend protocol voor wedstrijden met goedkeuring van de overheid ontvangen. Tot en met dinsdag mogen clubs zich bezinnen op deelname aan en desgewenst terugtrekken uit de aangepaste competitie, waarin ze waren ingedeeld of waarvoor ze zich gekwalificeerd hadden.

Door de corona lockdown en de nieuwe voorwaarden ondervinden Italiaanse clubs grote problemen, maar de bond biedt wederom veel geld om de plaatselijke penningmeesters over de streep te trekken. Na de eerdere 240.000 euro voor medische voorzieningen bij de 240 clubs, staat er nu een bedrag van 640.000 euro klaar. Voor de clubs die zee- of vliegreizen moeten maken van en naar eilanden zoals Sicilie en Sardinie 40.000 euro, 110.000 euro voor clubs ingeschreven voor kampioenschappen, 140.000 euro voor overige reiskosten van alle clubs en tenslotte meer dan de helft (350.000 euro) voor alle clubs op basis van aantal lidmaatschappen met het zwaartepunt bij de jeugd (60%) in vergelijking met de senioren.

Opofferingen moet het Italiaanse honkbal zich ook getroosten, zoals de sluiting van de nationale academie op Acquacetosa, het oude complex van Lazio Roma. Dit seizoen even geen schooljaar voor nationale honkbaltalenten, maar voor volgend jaar spant de FIBS zich wel weer in. Eerder werd al besloten van enkele internationale tournooien af te zien, zoals Baseball5 en gemengd softbal.

Bij de officiele wedstrijden van de Serie A1, maar ook in lagere afdelingen, zullen de lichaamstemperaturen worden gemeten. Degene die een hogere weergave dan 37,5 graden biedt, wordt de toegang tot het stadion geweigerd. Dit geldt voor spelers, coaches en bestuurders van beide clubs en voor de scheidsrechters en officiele scorers. De personen die het veld op moeten, komen al gekleed in wedstrijdtenue bij het stadion en andere kleding wordt opgeborgen in per persoon gemerkte zakken. Bij de warming up staat steeds maar 1 club op het veld en respecteert iedereen een afstand van 1m80 ten opzichte van andere personen. Tijdens de wedstrijd mogen alleen degenen die op het veld komen hun gezichtsmasker afdoen. In de dugout draagt iedereen dat gezichtsmasker en bewaart iedereen een afstand van 1m00 ten opzichte van andere personen. Zo nodig verwijderen boventallige spelers zich uit de dugout en gaan zij zo mogelijk naar de bullpen.

In de wedstrijd mag er niet gespuugd worden, handen en ballen niet bevochtigd worden en geen tabak enzovoorts gebruikt worden. Er mag niet met spelers en coaches van de tegenpartij gesproken worden in het veld. Over het spreken met scheidsrechters wordt bij het begin van iedere wedstrijd afspraken gemaakt met de hoofdscheidsrechter. Bij het vieren van een run of een out en dergelijke wordt ieder lichamelijk kontakt verboden. De honkcoaches dragen een chirurgisch masker en de slagman annex honkloper draagt handschoenen. Bij bezoek aan de werpheuvel blijven de coach en eventueel de catcher buiten de heuvel en cirkel en houden zij een afstand van 1m80 ten opzichte van de pitcher. Bij aflossing van de pitcher mag de reliever pas het veld opkomen, als zijn voorganger het veld verlaten heeft. Hetzelfde geldt voor positiespelers. Na de wedstrijd mag alleen de bezoekende club gebruik maken van beide kleedkamers en het maximum aantal spelers moet per kleedkamer worden aangegeven door de thuisclub.

Alessandro Vaglio, aanvoerder van zowel landskampioen Fortitudo Bologna als de nationale ploeg van Italie: “Voor zo ver ik het nu kan bekijken, zie ik geen onoverkomelijke problemen. Laten we vooral blij zijn dat we kunnen spelen! Duidelijk is dat we allemaal een inspanning moeten leveren om de nieuwe regels te respecteren. Natuurlijk kijken we uit naar de tijd dat alles weer normaal wordt. In de tussentijd kunnen we nu in ieder geval wedstrijden gaan spelen!”

Pim van Nes

RELATED ARTICLES