24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

9 februari 2022 – Komend weekend krijgt het Europese honkbal en softbal een nieuwe voorzitter bij de verkiezingen van de WBSCE, die worden gehouden tijdens het congres in Ljubljana. De voornaamste kandidaat voor het voorzitterschap is de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon, die als tegenstander Krunoslav Karin uit Kroatië treft. Deze bekleedt nu de functie van secretaris-generaal van Europa en hoopt nu te promoveren tot voorzitter.

De Italiaanse bond FIBS kandideert tevens Marco Mannucci als bestuurslid honkbal en Daniela Castellani als bestuurslid softbal. Het bestuurlijk bescheiden Nederland schuift alleen Petra Arends naar voren als kandidaat voor de vacature van secretaris-generaal. Als dat mislukt, dan is onze enige strohalm haar plaats bij het softbalbestuur, want overigens laat de KNBSB het Europese werk over aan andere landen.

De balans binnen het Europees hit and run lijkt dit weekend door te zullen slaan naar bestuurders voortkomend uit de softbaltak. Daartoe rekenen we in ieder geval de Italiaan Marcon, de Nederlandse Arends, de Belg Eddy van Straelen als blijvende penningmeester en de Tsjech Gabriel Waage als enige kandidaat voor Vice-President Softball. Als Arends haar tegenstrever Ami Baran uit Israël verslaat en als Marcon dat doet met Karin, dan wordt de Tsjech Petr Ditrich als Vice-President Baseball de enige oorspronkelijke honkballer in het hoofdbestuur van de WBSCE. Voor het afdelingsbestuur Baseball stellen 11 personen zich verkiesbaar en voor het afdelingsbestuur Softball doen 8 personen dat. De 11 kandidaten voor Baseball komen uit Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Spanje en Zweden. Grote afwezige hier is dus Nederland.

Donderdagavond om 18.00 uur vergadert de Executive Board van de WBSCE. Vrijdagmorgen vergaderen honkbal en softbal apart. Vrijdagmiddag worden de financiele jaarverslagen 2020 – 2021 besproken en hopelijk goedgekeurd. Zaterdag vindt het eigenlijke congres pas plaats in drie etappes: van tien uur tot half twaalf, van twaalf uur tot half twee en van half drie tot vier uur. In de avond wordt het congres afgesloten met het befaamde Gala Diner.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES