17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

15 februari 2020 – Landskampioen Fortitudo Bologna samen met het gepromoveerde Nettuno 1945 enerzijds en anderzijds Italy Series finalist San Marino en Europa Cup-deelnemer Parma Clima lijken in twee aparte poules de favorieten te zijn voor het landskampioenschap 2021, waarvan Opening Day nog steeds gepland staat voor 17 april. In theorie hebben deze clubs echter meer concurrenten dan ooit tevoren in de geschiedenis van het Italiaanse honkbal. 

Door samenvoeging van de oude Serie A1 met de oude Serie A2 ontstond een competitie van eerst 32 en later 33 clubs uit het gehele land. Afgelopen weekend maakte de Italiaanse bond de indelingen van clubs in 8 poules bekend. Evident zijn de strategische groeperingen. Cagliari vliegt voor uitwedstrijden van Sardinië naar Milaan en speelt tegen clubs binnen een straal van een uur rijden vanaf het vliegveld. Hetzelfde geldt voor het Siciliaanse Paterno, dat steeds naar Rome vliegt, waar echter de clubs iets verder verwijderd liggen.

De sterkste clubs op papier zijn die zes afkomstig zijn uit de oude Serie A1, aangevuld door de reguliere promovendi uit de Serie A2 van vorig seizoen: Senago en Nettuno 1945. Die acht zijn verdeeld over twee poules van vier: Bologna, Nettuno 1945, Godo, Macerata en daarnaast Parma Clima, San Marino, Collecchio, Senago. De overige clubs uit de oude Serie A2 zijn vooral op basis van logistiek ingedeeld. Zoals eerder aangeduid spelen de westelijke eilanders van Cagliari tegen Milano 1946, Bollate en Brescia. De zuidelijke eilanders van Paterno ontmoeten Jolly Roger Grosseto, Montefiascone en Nettuno Academy.

Twee clubs uit het noordwesten van Italië Grizzlies Torino en Settimo Torinese komen uit tegen twee clubs uit de regio Parma, te weten Oltretorrente en Crocetta. Het noordoosten van het land is nu ineens zwaar vertegenwoordigd in de Serie A: Bolzano en Verona reizen nog naar de iets zuidelijker steden Modena en Sala Baganza. Maar een poule is geheel voorbehouden aan clubs uit het noordoosten: Rovigo, Castellana, Cervignano en Ronchi dei Legionari. De regio Bologna vormt het zwaartepunt van het enige vijftal in de Serie A: Athletics, Longbridge en Lancers in die regio en Fiorentina even westelijk en New Rimini oostelijk verwijderd. Alle clubs hebben uitzicht op het landskampioenschap!

De club, die het meest aan de weg timmert om zich te versterken met buitenlandse spelers, is het gepromoveerde Nettuno 1945. De beste slagman van het Nederlands Koninkrijks Team bij het EK 2019 in Bonn en Solingen, Ademar Rifaela, werd met veel tamtam aangekondigd in het persbericht voor de media en de fans. De 26-jarige buitenvelder afkomstig uit Curaçao maakt de overstap van Quick Amersfoort in de Hoofdklasse 2020 naar de gelouterde club in de Serie A 2021. Daar kijkt men ook uit naar de komst van twee andere spelers met een EU-paspoort, die volgens de wet niet als buitenlander beschouwd mogen worden. Dat zijn de Ital-Amerikaanse binnenvelder Peter Bocchino (*25 april 1995 in Boston, Massachusets) en de Noorse Amerikaan Lars Liguori, een linkshandige pitcher van 30 jaar oud. Tenslotte haalde Nettuno de eveneens 30-jarige Amerikaanse pitcher Kurt Heyer, die onder meer voor Team USA uitkwam.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES