Honkbalsoap met alleen maar verliezers

Amsterdam, 20 september 2016 – Gisteren maakte Neptunus bekend dat ze na dit seizoen afscheid nemen van Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen. In het persbericht stelt Neptunus op zoek te gaan naar een vervanger.

Na de successen waar ’t Hoen de afgelopen vier jaar in Rotterdam voor getekend heeft was het een verrassend bericht. Maar misschien was de timing van het bericht nog wel verrassender. Als ’t Hoen op de hoogte is van zijn ontslag, maar wel bereid is om tijdens de Holland Series de coachingstaken op zich te nemen, dan zou je verwachten dat dit nieuws nog even weggehouden zou worden voor het publiek, en belangrijker nog, voor de spelersgroep.

Dat Neptunus ervoor gekozen heeft toch al voor de Holland Series naar buiten te treden met deze mededeling lijkt alles te maken te hebben met het persbericht dat Pirates vandaag de wereld in hielp. In dit bericht stelt de club namelijk dat assistent coach Ronald Jaarsma een aanbod van Neptunus heeft aanvaard om daar volgend jaar coach te worden, en Jaarsma daarom met onmiddellijke ingang van al zijn taken heeft ontheven.

Waarom ’t Hoen weg moet is mij niet duidelijk, maar dat Neptunus op zoek is gegaan naar vervanging lijkt logisch. Ook kan je redelijkerwijs niet verwachten dat ze daarmee wachten tot de Holland Series zijn afgelopen. Je kunt van een topclub in Nederland die ook nog ‘ns Europees speelt niet verwachten dat ze pas twee weken voor het sluiten van de markt met potentiĆ«le kandidaten gaat praten.

Ik heb begrepen dat Neptunus eerder deze week door Pirates met het concept persbericht is geconfronteerd en daarop besloten heeft als eerste naar buiten te treden. Hiermee zou de schade voor Evert-Jan ’t Hoen nog enigszins beperkt kunnen worden.

Dat Pirates nu in het persbericht spreekt over een ongeschreven regel die door Neptunus zou zijn geschonden en het verder heeft over een gebrek aan respect en sportiviteit getuigt van weinig realiteitszin.

Natuurlijk mag Pirates zelf bepalen of ze het seizoen wel of niet met Jaarsma afmaken, maar volgens mij was deze drastische maatregel helemaal niet nodig. Jaarsma heeft niets te winnen en alles te verliezen met een slecht optreden tijdens de Holland Series.

Als hij volgend jaar inderdaad hoofdcoach wordt van Neptunus dan wil hij het natuurlijk beter doen dan de huidige coach. Dan kan het helpen als hij dit jaar met Pirates de Holland Series wint. Los van het feit dat hij hier het hele seizoen hard voor gewerkt heeft. Beide clubs zijn ook al geplaatst voor Europees honkbal, dus daarin valt ook niets te winnen, of expres te verliezen.

Pijnlijk detail is dat Jaarsma niet ontkent dat hij gesproken heeft met Neptunus, maar wel dat er al een akkoord zou zijn. Of de gebeurtenissen van afgelopen dagen een positief of negatief effect hebben op zijn mogelijke aanstelling bij Neptunus zal de tijd moeten uitwijzen.

Hopelijk zal de rivaliteit tussen beide clubs vanaf a.s. zaterdag alleen nog maar op het honkbalveld worden uitgevochten, en vinden ze de komende dagen een manier om deze soap, die de landelijke pers al heeft gehaald, zonder verder moddergooien te beƫindigen.