24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

25 oktober 2021 – Het bondsbestuur van Italië heeft zondag vergaderd onder leiding van voorzitter Andrea Marcon. Besloten werd een bedrag van 400.000 euro beschikbaar te stellen aan de clubs, die via een verdeelsleutel een bijdrage van de bond in december tegemoet kunnen zien. De hoogste competitie Serie A zal weer bestaan uit 32 clubs, die dit jaar in 4 groepen van 8 zullen worden verdeeld als voorgerecht voor het echte regulier seizoen.

Het voorgerecht duurt 7 weken en het hoofdgerecht duurt 10 weken. De halve finales van de play-offs omvatten 2 weken en dat doen ook de Italian Baseball Series. Bij elkaar dus 21 weken honkbal, waarvan de eerste speeldag 2 april is en de laatste indien nodig op 18 september gehouden wordt.

In voornoemde periode vallen echter 25 weekends. Daaruit zouden we de conclusie kunnen trekken dat twee weken gereserveerd zijn voor deelname van de nationale ploeg van bondscoach Mike Piazza aan de Honkbal Week Haarlem. Desgevraagd door 9innings.nl antwoordt de Italiaanse bond, dat men rekening wil houden met regen en sneeuw, met de European Champions Cup en met een vakantiestop van een week in augustus. Daardoor blijft er volgens de woordvoerder van de FIBS geen ruimte voor deelname aan de Haarlemse Week van tien dagen. “We hoeven niets af te zeggen, want we never committed.” Opvallende uitspraak na afloop van een bestuursvergadering, terwijl op 26 juli 2019 wel degelijk een intentieverklaring ondertekend werd en de handen werden geschud door Andrea Marcon namens Italië en Guus van Dee namens Haarlem inzake de Italiaanse deelname aan de volgende editie van de Honkbalweek.

De 32 clubs die op zaterdag 2 april gaan beginnen spelen 2 wedstrijden per week gedurende 7 weken. Aan het eind van die periode gaan de twee eerste twee clubs van iedere groep door naar het hoofdgerecht van 8 clubs. Die clubs spelen 3 wedstrijden per week gedurende 10 weken. Die 10 weken bestaan uit 6 weken binnen de eigen poule van 4 clubs en 4 weken tegen de clubs uit de andere poule. De wedstrijden van het voorgerecht duren 9 innings en die van het hoofdgerecht en de play-offs slechts 7 innings. Het naseizoen bestaat uit twee halve finales tussen de twee eerste clubs uit iedere poule, die kruislings zullen strijden om het beste van 7 wedstrijden. Ditzelfde geldt ook voor de twee deelnemers van de Italian Baseball Series in september. De winnaar van die series is landskampioen en verkrijgt het recht op deelname aan de European Champions Cup 2023. De uitgeschakelde clubs spelen door in de bekercompetitie. De winnaar van de Coppa Italia krijgt het tweede ticket voor Europa 2023.

Overige besluiten van de bestuursvergadering van de FIBS betroffen de Italiaanse kandidatuur voor het houden van het EK honkbal Under 12 en het EK baseball5 Under 15, de vervanging van Roberto De Franceschi door Stefano Burato als bondscoach honkbal Under 15 en de organisatie van CON6 in Rimini voor coaches, scheidsrechters, official scorers, bestuurders en medische staf van 4 tot en met 6 februari 2022 in het PalaCongressi in Rimini. Tenslotte werd goedgekeurd dat de bondsafdrachten door de clubs een korting van 50% krijgen.

Het Italiaanse bondsbestuur
Pim van Nes

RELATED ARTICLES