26 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 23 oktober 2016 – Vorige week werd op topsporttopics.nl, een website van het Wetenschappelijk informatiecentrum ter bevordering van (top)sportprestaties, een artikel geplaatst waarin de resultaten van twee honkbal gerelateerde onderzoeken besproken werden.

De onderzoeken zijn gedaan omdat de afgelopen decennia de wereld om ons heen steeds sneller is geworden, maar honkbalwedstrijden juist steeds langer zijn gaan duren. In de stadions is dat nog niet echt te merken, mensen maken er een leuk dagje uit van, maar het aantal mensen dat de wedstrijden op televisie volgt daalt al jaren. Vooral het jongere publiek is snel aan het afhaken. Omdat het grote geld op televisie is te verdienen zoekt Major League Baseball naar manieren om wedstrijden sneller en/of korter maken.

In beide onderzoeken werd gekeken naar het effect van het verkorten van de tijd tussen pitches, maar de onderzoeken werden onafhankelijk van elkaar gedaan. Hoe de onderzoeken uitgevoerd zijn kun je teruglezen in het kort en bondig geschreven artikel, maar ik zal hier wel de conclusie van de onderzoeken delen.

Ik zeg conclusie, en niet conclusies, omdat ondanks dat de onderzoeken op verschillende manieren uitgevoerd werden het resultaat min of hetzelfde was.

Uit beide onderzoeken komt namelijk naar voren dat het terugdringen van de tijd tussen pitches van ongeveer 20 seconden nu, naar de reglementaire 12 seconden, leidt tot slechtere prestaties én meer spierschade.

Dat is geen goed nieuws voor Rob Manfred, de commisioner van de MLB, die dacht dat het beter handhaven van de pitch clock een manier zou kunnen zijn om de wedstrijden te verkorten.

Voor werpers in het algemeen is het wél goed nieuws. Werpers gaan steeds harder gooien, krijgen steeds vaker blessures en het lijkt erop dat bijna alle werpers wel ergens in hun carrière Tommy John Surgery moeten ondergaan. Nieuwe regels (of betere handhaving) die dat nog een keer gaan verergeren kunnen ze wel even missen als kiespijn.

De vraag is ook of het verkorte van de tijd tussen pitches zoveel tijdswinst oplevert. Als dat betekent dat een werper minder innings kan gooien en er meer tijd besteedt moet worden aan wissels kan dat juist wel ‘ns als een boomerang terug kunnen komen.

En hoewel ik best geloof dat de auteur van het artikel ervoor doorgeleerd heeft, denk ik dat haar oplossing té kort door de bocht is: “De oplossing voor dit probleem lijkt echter vrij eenvoudig: de pitcher eerder wisselen. Hiervoor zijn dan wel meer werpers per team nodig.”. Met deze oplossing is het probleem voor de pitchers wel opgelost, maar niet voor de duur van de wedstrijden.

Afgelopen maandag zei Alex Rodriguez in een interview met Sporting News ook iets interessants over de duur van de wedstrijden en het aantal pitchers.

Sporting News: Does MLB need to speed up games for viewers? There’s a lot of complaints about four-hour games and endless pitching changes?

A-Rod: You have to be careful not to change too many things. There’s a romance about the game. There’s a cadence about baseball, that’s second to none. The one thing I would be careful with in September, with the games being so important, I would limit it to a 25-man roster. If you want to expand, I think the time to expand rosters is in April. The weather is cold. Guys are coming from a long winter. You’re able to protect pitchers’ health a little bit more.

A-Rod heeft er duidelijk over nagedacht. In april, aan het begin van het seizoen, juist wel extra pitchers opnemen in het team zodat er meer gewisseld kan worden en blessures beperkt kunnen worden, en in september dan, als het goed is, pitchers overhouden die minder zwaar belast zijn. In plaats van zoals nu het roster uitbreiden in september zou je het dan moeten houden op 25 waardoor het aantal wissels beperkt blijft.

In Nederland hebben we het luxeprobleem van minder televisiekijkers niet. Er wordt helemaal geen honkbal uitgezonden, en als dat gebeurt dan is dat misschien alleen op de lange duur voor de clubs en de bond financieel interessant.

Als we het in Nederland hebben over een probleem met lange wedstrijden dan is dat omdat sommige mensen denken dat dit een reden voor spelers is om te stoppen of om niet te beginnen met honkbal. Dat is dus een heel ander probleem. Maar net als in Amerika hebben we in Nederland pitchers waar we voorzichtig mee moeten zijn, dus ook in Nederland moeten ze op zoek naar iets anders dan een pitch clock.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES