Bologna ontvangt weer 2 Nederlanders met quarantaine

17 augustus 2020 – De door de eerste coronagolf uitgestelde competitie van de Serie A1 werd halverwege het ingekorte regulier seizoen gehinderd door een positieve coronatest bij een speler van Hotsand Macerata. Daardoor werden tot nu toe 9 wedstrijden afgelast.

De enige club die hierbij de dans ontsprongen is en alle 18 wedstrijden van de eerste zes weken heeft afgewikkeld, is landskampioen UnipolSai Bologna. Daarvan wonnen de blauwwitten 16 wedstrijden. Vier clubs hebben 3 wedstrijden minder gespeeld en Macerata zelfs 6 wedstrijden minder. Bologna gaat freewheelend naar de play-offs, want kan louter in theorie nog worden ingehaald door de nummers 3, 4 en 5 van de ranglijst. De enige bedreiging voor de eerste plaats van Bologna is runner-up San Marino, dat twee van de drie onderlinge wedstrijden won.

Behoudens heel vreemde ontwikkelingen in de aanstaande laatste 4 weken van het regulier seizoen, zijn de eerste 3 plaatsen in de play-offs al vergeven aan Bologna, San Marino en Parma. De onderste 3 clubs knokken om de resterende plaats 4 in de play-offs, maar de sterkste van hen zal vervolgens een speelbal betekenen voor de winnaar van het regulier seizoen. Deze week ontmoet Macerata, de nummer laatst van de ranglijst, drie maal de huidige koploper Bologna. Spannender wordt het tussen twee clubs met identieke resultaten tot nu toe, te weten Collecchio en Godo, die ieder 3 van hun 15 wedstrijden wonnen. Ondanks de sterke positie van Bologna in het regulier seizoen en in de halve finale van de play-offs, haalde de club vorige week weer twee Nederlandse profs.

Buitenvelder Randolph Odubar en binnenvelder Eugene Helder zijn vorige week in Italie aangekomen en brengen sindsdien hun eerste twee Italiaanse weken in quarantaine door. Dat overkwam vorige maand ook de eerste twee Nederlanders, die hun debuut in Bologna kwamen maken. Ray-Patrick Didder en Hendrik Clementina zaten na aankomst in Bologna 14 dagen vast in hun onderkomen, terwijl hun nieuwe club de eerste 6 wedstrijden speelde. Didder speelt nu nog mee, maar catcher Clementina vertrok alweer na 6 wedstrijden. In de tweede helft van het regulier seizoen moeten nu Odubar en Helder hun ploeg bekijken via play-by-play tot ze op 26, 28 en 29 augustus mogen meedoen tegen Parma. In de eerste helft van september ontmoeten zij tevens Collecchio en San Marino.

Ranglijst: 1 Bologna 16-2, 2 San Marino 13-2, 3 Parma 8-7, 4 Collecchio 3-12, 5 Godo 3-12, 6 Macerata 2-10.

Programma woensdag: Parma – San Marino, Godo – Collecchio. Vrijdag: Macerata – Bologna.

Oduber tijdens de WBC in 2013