Blue Hitters

KNBSB
t.a.v. Programmamanager Breedtesport en bestuur KNBSB
Postbus 2650
3430 GB Nieuwegein

Geachte heer/mevrouw,

Namens honk- en softbal vereniging Blue Hitters wil ik kenbaar maken het niet eens te zijn met de te wijzigen regels in de breedtesport categorie senioren honkbal.

Met enige verbijstering heb ik het nieuwe voorstel voor een aantal regels uitvoerig gelezen.

Voorbereiding van 30 minuten:
Ik vind een persoonlijk een warming up van 30 minuten heel erg kort (te kort). Misschien zijn wij een uitzonderlijk geval, maar binnen Blue Hitters is de warming up het ultieme moment om voor de trainers en coaches een strijdplan voor de wedstrijd te maken. Daarnaast is het een moment waar spelers behoefte aan hebben om zich op een ontspannen manier zonder haast voor te bereiden op een wedstrijd. Elke vereniging waar ik tot nu heb gespeeld heeft daarvoor zijn eigen ritueel. Persoonlijk zie ik dit niet in een half uur gebeuren. Dit zou betekenen dat er ongeveer 15 minuten voor de totale warming up overblijft incl. ingooien en daarna een 15 minuten voor de pre game. Dat betekent dat een werper geen moment rust heeft en dat het hele team nog geen swing heeft gemaakt. Ik voorzie hier helaas veel blesures ontstaan.

Verkorten van de wedstrijdduur naar 2 uur:
Aan het begin van vorig seizoen heeft ons eerste team na een avontuur in de tweede klasse doen besluiten een sportieve stap terug te doen naar de derde klasse de twee voornaamste redenen waren(andere redenen waren overigens langdurige blessures, minder kunnen trainen ivm werk en persoonlijke omstandigheden.):
1. Wel 9 inningen spelen.
2. De jeugd die bij ons de toekomst heeft mogelijkheden bieden. Door een lager niveau te gaan spelen is de stap van de jeugd naar senioren lager en kunnen de aankomend senioren door beurtelings mee te gaan met het eerste aan het echte honkbal proeven. Bij deze leden zal de teleurstelling het grootste zijn en vrees ook dat dit een enorme deuk in de motivatie zal zijn.

Net als andere verenigingen ben ik erg bang voor spel bederf, tijd rekken en andere manieren om bij een voorsprong de tijd vol te maken. Want iedereen wil honkballen zoals in de hoofdklasse en als in Amerika!

Alle spelers in de slagvolgorde:
Ik begrijp dat iedereen wil honkballen maar in elke sport zullen mensen reserve staan. Ik vind dit een uitstekende regel in de jeugd overigens. Maar voor de senioren vind ik het spelplezier de verantwoording van de coach dat iedereen voldoende inningen maakt. Eventueel wel toepasbaar in de 4e en 5e klasse. Maar ik geef de voorkeur aan de vaste line up en eventueel met een DH. Ik durf ook wel vrij zeker te zeggen dat de meeste verenigingen voor deze optie zullen kiezen.

Speed-Up rules:
Een wisseltijd tussen slagbeurten van 90 seconden, ik ben erg bang dat dit veel vervelende discussies gaat opleveren tussen spelers, coaches en scheidsrechters. Over het algemeen vraag ik mijzelf ook af verenigings scheidsrechters dit uberhaupt kunnen leiden op deze manier. Het lijkt namelijk een aardige boekhouding te worden door het bijhouden van time outs etc. Overigens vind ik sommige regels prima voor de jeugd. Maar voor senioren niet van toepassing en erg nadelig voor het spel.

Cups:
Ik denk dat dit een keuze die iedere senioren speler voor zichzelf moet maken.

Kunststof spikes:
Is het nodig om spelers op extra kosten te jagen? Ik ken voldoende spelers in verschillende spelers die zweren bij kunstof spikes, maar ook andersom. Laat een ieder de keuze maken.

Kortom, denk ik dat het gros van deze regels veel weerstand bij spelers zal oproepen. Wat in een niet wenselijk tegenovergestelde resultaat kan resulteren. Uiteraard ben ik als lief hebben van de honkbalsport groot voorstander om de sport een impuls te geven om meer leden te creëren. Zelf denk ik aan:
– Meer honkbal op tv
– Clinics door hoofdklasse spelers
– Meer promotie voor de sport vanuit de bond

Dit zijn zomaar een paar opties die ik uit mijn mouw schut.

Ik ben erg nieuwsgierig naar de andere opties/mogelijkheden en zou graag horen waar wij als vereniging iets aan bij kunnen dragen.

Met vriendelijke groet,

Ruben van der Poel
TC Blue Hitters