Andrelton Simmons met L&D Amsterdam naar de play-offs

Amsterdam, 12 augustus 2016 – Vanmiddag werd door de Los Angeles Angels tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de Angels-organisatie zichzelf kansloos acht voor een plek in de play-offs.

Voor de trade deadline hebben de Angels zich niet voldoende weten te versterken waardoor de achterstand op de Texas Rangers in de American League West nu is opgelopen tot 18 wedstrijden. In de race voor de wildcards liggen de Angels 12,5 wedstrijden achter op Boston die nu de plek voor de tweede wildcard bezet.

De verklaring van de Angels was nodig om duidelijkheid te verschaffen over waarom ze Andrelton Simmons gisterenavond toestemming hebben gegeven per direct naar Nederland af te reizen.

Toen Simmons in november vorig jaar geheel onverwacht door de Braves aan de Angels werd verkocht heeft hij weten te bedingen dat hij dit jaar gegarandeerd in de play-offs zou spelen. Nu dat in de MLB niet meer lukt komt zijn paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden goed van pas.

Na het bestuderen van de eindstand van de reguliere competitie in de Hoofdklasse heeft Angels manager Mike Scioscia hoogst persoonlijk contact opgenomen met skipper Urbanus van L&D Amsterdam en hem de casus voorgelegd.

Hoewel Urbanus eigenlijk niet van plan was mee te doen aan het prof-spelertje-halen-circus wist Scioscia, met behulp van Steve Janssen, hem toch te overtuigen. Simmons kan op deze manier dus toch gewoon meedoen aan play-offs.

Field Manager Janssen praatte graag op Urbanus in omdat hij vorige maand onder publieke druk besloten had alleen maar spelers uit de Nederlandse Hoofdklasse op te roepen voor z’n selectie voor het EK. Op deze manier kan hij dus toch een top-prof toevoegen aan de selectie zonder aan deze belofte te tornen.

Simmons zal bij L&D Amsterdam op het derde honk gaan spelen en niet op zijn vertrouwde kortestop positie, ‘want die plek is natuurlijk voor Duursma‘ aldus Urbanus. Janssen zal voor de kortestop positie van Team KONT wel kiezen voor Simmons.

De Nederlandse trade deadline lag dit jaar op 15 juni, maar door een maas in de regels is het toch mogelijk aan deze competitievervalsing mee te werken.

REGELGEVING:
Artikel 4.6 lid b
In de periode na 15 juni kan een vereniging geen nieuwe speler meer aan een competitiewedstrijd van een team laten deelnemen die in het vorige of het huidige competitiejaar is uitgekomen voor een buitenlandse organisatie, tenzij hij, in het bezit zijnde van een Nederlands of EU-paspoort, sinds 1 november voorafgaande aan dat competitiejaar als spelend lid voor de vereniging geregistreerd staat. De Kolom kan aan een voormalige profspeler, die gerechtigd is voor de Nederlandse nationale selectie uit te komen, dispensatie verlenen.

Vorige maand werd op basis van dezelfde dispensatieregeling Garia al toegevoegd aan de selectie van Pioniers.

Pogingen van DSS om Didi Gregorius van de Yankees aan hun selectie toe te voegen voor de play downs zijn gestrand. Janssen oordeelde dat met de komst van Simmons de kans klein was dat hij Gregorius zou selecteren voor het EK, waardoor er niet voldaan kon worden aan de wat schimmige dispensatie voorwaarde.

Simmons wordt morgenochtend op Schiphol verwacht waarna hij direct wordt afgezet op Sportpark Ookmeer waar hij morgenmiddag om twee uur met L&D Amsterdam kan aantreden tegen Pioniers.

Bovenstaande tekst is bijna volledig uit de duim gezogen. Alleen de regel rondom de dispensatie, met competitievervalsing als gevolg, is uit het echte leven gegrepen, en Pioniers maakt daar met Garia ook dankbaar gebruik van.