90 seconden regel van tafel

Amsterdam, 19 juni 2018 – Als een duveltje uit een doosje was er eind april ineens de pilot met de “90 seconden regel”. De aankondiging op de site van de KNBSB was niet alleen het eerste wat we ervan hoorde, maar ook meteen het laatste. En dat is misschien maar goed ook.

Er was van alles mis met de regel, maar dat geldt natuurlijk niet voor de achterliggende doelstelling, een sneller ogende wedstrijd.

Na her en der wat navraag te hebben gedaan blijkt de regel nu toch soort van geëvalueerd te zijn. Conclusie: een snelle wedstrijd is goed, maar er zijn al voldoende instrumenten om dat te bewerkstelligen. Het blijft dus bij de 7 comeptitierondes waarbij de regel gebruikt, maar niet gehandhaafd werd.

Er was voor de werper namelijk al een 60 seconden regel, en die blijft er gewoon, en de slagman moest al in de box staan, en blijven staan, als de werper klaar staat om te gooien, en ook daar komt geen verandering in.

Als je het positief benadert, en waarom ook niet, is er weer even meer aandacht voor snelheid houden in het spel. Laten we dat vasthouden, en niet alleen in de Hoofdklasse, maar ook in alle andere klassen, want ook daar gelden dezelfde regels én kunnen ze ook gewoon gehandhaafd worden!