17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 16 december 2016 – Als de KNBSB het over topsport heeft dan gaat het eigenlijk alleen maar over het Nederlands Team. En als de bond aan het Nederlands Team denkt dan denken ze eigenlijk alleen maar aan onze toppers van de eilanden.

Deze toppers zullen waarschijnlijk altijd voor Nederland blijven kiezen omdat het in het Caribisch gebied voor bijvoorbeeld Curaçao of Aruba knap lastig zal worden om zich te plaatsen voor internationale toernooien. Los van het feit dat deze eilanden elkaar nodig hebben, en voor de pitching ook nog de Nederlanders van Europese bodem, is de concurrentie in het gebied moordend.

Je in de picture spelen via een team dat zich in Europa mag kwalificeren blijft dus altijd aantrekkelijk, ook als het IOC zou besluiten dat Curaçao wél als land zou mogen proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Het zou daarom verstandig zijn als de bond zich wat meer bezig zou houden met de topsport in Nederland. Het gaat veel te ver om de KNBSB de teloorgang van de Haarlemse Honkbalweek in de schoenen te schuiven. Dat zou echt te makkelijk zijn. Maar als dit toernooi echt verdwijnt dan is er voor Nederland III, het Nederlands Team met voornamelijk Hoofdklasse spelers (bij HCAW zouden we ze de Reserve Reserves noemen) helemaal geen mogelijkheid meer om zichzelf te laten zien. Nou ja, dat geldt alleen voor de even jaren natuurlijk. Het WPT is gelukkig nog niet omgevallen.

Als statement lijkt het me dan ook goed om naast de merchandising met de 7 vlaggen ook merchandising met de 7 wapens van de 7 plaatsen in Nederland waar Hoofdklasse gespeeld wordt te maken.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES