24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Haarlem, 9 juli 2022 – Voor iedereen die hier een zuur stukje verwacht over de lengte van de wedstrijden van de Haarlemse Honkbalweek heb ik slecht nieuws. Deze site mag dan wel “9 innings” heten, maar ik ben helemaal geen tegenstander van het korte format waar in Haarlem voor gekozen is dit jaar.

Dat neemt niet weg dat de honkbalavond gisteren van mij wel wat langer had mogen duren, twee innings minimaal, en een verlenging had ik ook wel mooi gevonden. Elf innings met een walk-off, dat had eigenlijk ideaal geweest. Of nóg langer natuurlijk, maar dan had iemand wel een extra koelbox met inhoud moeten brengen.

Ik laat me vandaag graag verrassen door wat de organisatie van de Honkbalweek bedacht heeft voor de uren tussen de laatste bal van de middagwedstrijd en de eerste pitch van de avondwedstrijd. En als dat niets is, letterlijk of figuurlijk, dan komen we de dag ook wel door. De refill van de koelbox is in ieder geval geregeld, heb ik van horen zeggen.

Officieel hebben we dit korte format te danken aan de “internationale ontwikkelingen en de koers van de World Baseball and Softball Confederation” waar de Honkbalweek zegt bij te willen aansluiten, maar belangrijker is natuurlijk dat er op deze manier én drie wedstrijden op een dag gespeeld kunnen worden én er ook nog ruimte (tijd) is voor “momenten van beleving en vermaak”, zoals de organisatie het van de Honkbalweek het vorig jaar zelf noemde.

En daarmee zijn we toch weer terug bij die koelbox want daar waar het vermaak-gedeelte op het veld verzorgd wordt zal de beleving vooral op de tribune plaats moeten vinden. Dat het publiek daarbij z’n eigen versnaperingen mag meenemen is voor de verstokte Honkbalweekbezoeker misschien logisch en normaal, maar zo normaal is dat natuurlijk helemaal niet.

Het zal een lastige keuze geweest zijn voor de organisatie om ook in deze financieel uitdagende tijden het weer toe te staan dat bezoekers hun zelf meegenomen bier (á € 0,71) mogen drinken in plaats van de biertjes die door de opvolgers van Jos op de tribune worden verkocht. Gelukkig was gisterenavond de bodem van de koelbox al bereikt ruim voordat de gezelligheid op was. Ook door de koelboxfans is er daarna dus nog voldoende geïnvesteerd in het voortbestaan van de Honkbalweek.

Dat het Nederlands team won van Italië hielp natuurlijk ook bij de feestvreugde. Een kniesoor die dan valt over het feit dat de eindstand van de wedstrijd al bereikt was na de eerste inning (die overigens bijna 40 minuten duurde). Hoogtepunt van mijn avond was de double van Balentien. Want hoe mooi is het om deze superster te mogen zien spelen in Haarlem?!

Dat geldt trouwens ook voor Bernadina die gisteren weliswaar geen hit sloeg, maar wél gewoon een carrière in de Major League heeft gehad. Ik ben blij dat dit Nederland, Nederland 3, met bijna alleen maar Hoofdklasse-spelers, ons mag vermaken in Haarlem deze week.

PS
Heeft iemand Marco nog gevonden gisteren?

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES