24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 2 oktober 2015 – Één van de punten die vorig jaar in de vermaledijde plannen van de bond stond was het vaste aantal van 18 competitiewedstrijden per team. Dit is normaal in een competitie met 10 ploegen (2×9 wedstrijden), maar ronduit vreemd als je met 9, 11 of 12 ploegen bent ingedeeld.

Het idee hierachter, dat mensen anders teveel tijd kwijt zouden zijn aan het honkbal, is voor mij nog steeds niet meer dan een heel erg slecht onderzochte aanname. Ik heb nog maar weinig mensen gehoord die denken dat dit klopt. Je wil toch gewoon een uit- en een thuiswedstrijd spelen tegen iedereen in je competitie? Je gaat toch niet op een sport om vervolgens 34 van de 52 weken geen competitie te kunnen spelen?! Je wil toch geen kampioen worden omdat je toevallig een wedstrijd minder tegen die andere sterke ploeg hoefde te spelen? Echt ronduit belachelijk!

Maar goed, in sommige honkbalcompetities is dit nu wél het geval en wórden er 18 wedstrijden gespeeld. Ook als het een competitie betreft met meer of minder dan 10 ploegen. We hebben dat dus toch laten gebeuren met z’n allen.

De KNBSB doet verschrikkelijk z’n best om clubs en bestuurders mee te laten praten over de richting waar we met z’n allen naartoe moeten. En ook over deze 18 wedstrijden hebben we waarschijnlijk mee mogen praten. Maar op de een of andere manier lukt het maar niet om genoeg geïnteresseerden naar de bijeenkomsten te krijgen. Dus eigenlijk mogen we met z’n allen niet klagen, niet bij de bond in ieder geval.

In de Homeplate van afgelopen woensdag staat:

“Noodkreet: kom naar de Doelgroepoverleggen op 10 oktober!”

Er zijn namelijk pas 7 verenigingen die zich voor deze bijeenkomst hebben aangemeld. Ik hoop bij dit schrijven dat hier ook iemand van HCAW bij zit, maar ik zal er voor de zekerheid nog een mailtje aan wagen.

Waarom onze bestuurders en coaches naar deze bijeenkomsten moeten gaan lijkt me duidelijk. Als je dat niet doet dan worden er namelijk dingen besloten waar je het misschien niet mee eens bent, en eigenlijk mag je dan niet klagen.

Maar ook als je het wél eens bent met de bond en het wél een goed idee vindt om bijvoorbeeld slechts 18 wedstrijden te spelen zou je je moeten inschrijven voor het Doelgroepenoverleg. Dat zorgt er namelijk voor dat de beslissingen van de bond ook aantoonbaar draagvlak hebben, en het voorkomt dat mensen zoals ik kunnen blijven roepen dat de beslissingen van de bond nergens op slaan.

Je kunt je hier inschrijven voor het overleg van 10 oktober.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES