Vragen over Oranje (UPDATE)

Amsterdam, 25 oktober 2016 – Gisteren werden de namen bekendgemaakt van de spelers die geselecteerd zijn voor het Nederlands Team dat op 12 en 13 november twee oefenwedstrijden gaat spelen in Japan.

De lijst met 27 namen roept nogal wat vraagtekens op. Waarom zijn het er bijvoorbeeld maar 27? Op 18 oktober maakte de bond door middel van een nieuwsbericht op de Nederlandse Honkbalsite bekend dat dit er 28 zouden zijn. Japan heeft ook 28 spelers geselecteerd voor de Japan Series die van 7 t/m 14 in de Tokyo Dome gespeeld zullen worden.

UPDATE – op woensdag 26 oktober maakte de KNBSB bekend dat er toch 28 spelers geselecteerd zijn. Jurickson Profar van de Texas Rangers wordt als laatste toegevoegd aan de Oranje selectie.

Je kunt je ook afvragen waarom het er niet veel minder dan 28 zijn. Japan speelt op 10 en 11 november nog twee wedstrijden tegen Mexico, maar voor Nederland zijn nog geen extra wedstrijden aangekondigd. Het is dan ook een raadsel waarom er gekozen is voor maar liefst 13(!) werpers. Voor 18 innings lijkt dat toch enigszins overdreven. Maar met 15 veldspelers zal het ook voor hun vechten worden voor een paar slagbeurten.

Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat Nippon Professional Baseball de rekening voor deze oefentrip oppikt. Dat is ook beter voor mijn gemoedsrust, zeker voor het geval dat straks blijkt dat ook een hele batterij begeleiders en bobo’s op het vliegtuig naar Tokio stapt. De Nederlandse honkbalbond heeft namelijk niet bepaald veel geld te besteden. Maar ok, “Hee, hoo, komaan let’s go, neem de plane naar Tokio!”

Maar los van waarom dit Nederlands team afreist naar Japan, wie het betaalt en met hoeveel ze gaan zijn er ook wel wat vragen over met wie ze gaan.

Balentien en Van den Hurk leken met hun populariteit in Japan twee voor de hand liggende namen, maar zij schijnen in een eerder stadium al aangegeven te hebben niet beschikbaar te zijn. Dit zou hun eigen keuze geweest zijn en niet opgelegd door de NPB. De Japanse bond wil deze wedstrijden namelijk gebruiken voor promotie van de World Baseball Classic die in maart volgend jaar van start gaat. Het Japanse team zit dan ook bomvol spelers uit de hoogste Japanse competitie.

Er zijn ook geen spelers uit de Major League opgenomen in de Oranje-selectie. Je kan je afvragen of deze toppers na een vol seizoen wel zin hebben in twee oefenpotjes, maar het is waarschijnlijk dat ze geen toestemming hadden van de MLB en dat ze er dus helemaal niet over na hebben hoeven denken.

Andere opvallende afwezige is Rob Cordemans, maar voor hem geldt misschien dat hij na z’n blessure liever nog even goed uitrust in plaats van naar Japan te vliegen voor wel erg weinig innings. Hopelijk wil hij dat in maart volgend jaar nog wel één keertje doen.

Curt Smith, Chadwick Tromp en Shairon Martis zijn dit jaar nog wel Europees Kampioen geworden maar ontbreken nu in de selectie.

Niet gehinderd door enige kennis over waarom Diaz, de beste slagman uit de Hoofdklasse er niet bij is, hoop ik stiekem dat hij daar zelf voor gekozen heeft. Zou nadat hij dit jaar voor het EK plaats moest maken voor Bernadina een begrijpelijke actie zijn. Maar goed, misschien moet je ook principieel altijd voor Oranje willen uitkomen… Het mag duidelijk zijn, niet gehinderd door enige kennis hierover zei ik al… Wie het weet mag het zeggen.