24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

12 augustus 2021 – Zoals ieder jaar passeren de Perseiden vanavond aan de Europese hemels. Terwijl onze Hoofdklasse nog bezig is met het regulier seizoen, bereikt de Italiaanse Serie A vandaag al de laatste 5 wedstrijden om het nieuwe landskampioenschap. De titelhouder ontvangt in het eigen Gianni Falchi stadion van Bologna dezelfde tegenstander als de afgelopen twee jaren: het strikt genomen buitenlandse San Marino.

Onder sterrenregen van de Perseiden treden beide ploegen aan met de laatst gelande honkbalsterren uit het buitenland, die door de Italiaanse bond lovend werden aangekondigd: de Braziliaan Tiago da Silva en de Cubaan Elian Leyva. Beide pitchers hebben tweede paspoorten, waardoor ze in alle wedstrijden kunnen worden ingezet. De Cubaan heeft ook een Spaans paspoort, waardoor hij volgens de EU geen buitenlander meer is en de Braziliaan heeft zelfs een Italiaans paspoort.

Om 20.30 uur begint vanavond de eerste van maximaal 5 wedstrijden om het landskampioenschap van Italië. Alle wedstrijden van de Italian Series zullen live worden uitgezonden door het TV-kanaal van de Italiaanse bond: fibstv.com. Morgen volgt in San Marino wedstrijd 2, voor wedstrijd 3 komen de ploegen dinsdag 17 augustus terug naar Bologna en zo nodig worden wedstrijden 4 en 5 gespeeld op woensdag 18 augustus in San Marino en zondag 22 augustus in Bologna. De entreeprijs bedraagt 10 euro en de toegang voor kinderen beneden 14 jaar is gratis. Door een regeringsdecreet is het voor iedereen verplicht een green pass of een recente negatieve coronatest te tonen. Wie een negatieve test jonger dan 48 uur overlegt, krijgt eveneens gratis toegang.

Het publiek wordt vanavond meteen getrakteerd op een wedstrijd van de hoogste kwaliteit, d.w.z. met buitenlandse pitchers. Startende werpers zijn de Venezolanen Raul Rivero voor Bologna en Henry Centeno voor San Marino. In het regulier seizoen werd het weekend steeds begonnen met een wedstrijd voorbehouden aan Italiaanse werpers en pas in de tweede wedstrijd mochten de sterkere buitenlanders op de heuvel worden gezet. Voor beide fasen van het honkbalseizoen wordt vooraf besloten over welke en hoeveel paspoorten in welke wedstrijden. Dit wordt door het Italiaans Olympisch Comité opgelegd ter bescherming van de puur Italiaanse spelers. Toch hebben alle clubs in de Serie A zo veel buitenlandse spelers, dat ze bij deelname aan de Europa Cup toernooien altijd een of enkele buitenlanders moeten thuis laten, omdat CEB-regels nog strenger zijn.

Door dit jaar veel wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders gespeeld te hebben dan gebruikelijk, hebben de spelers van de twee finalisten van de Serie A mooiere statistieken dan voorgaande jaren. Bologna telt 4 spelers met een slaggemiddelde van boven .400, te weten Leonora (.462), Loardi (.452), Marval (.422) en Bertossi (.408). Op dit terrein overtreft uitdager San Marino met zelfs 5 spelers boven .400, namelijk Tromp (.436), Epifano (.415), Angulo (.408), Morresi (.406) en Di Fabio (.400). De twee Nederlanders Ericson Leonora en Jiandido Tromp hebben tot nu toe hun extra waarde voor hun club bewezen.

Beide ploegen hebben hun roster middels het bondsbureau gepubliceerd. Dat van Bologna vertoont 33 spelers en dat van San Marino slechts 26. Bologna komt met 7 pitchers: Alex Bassani, Alessandro Cantelli, Filippo Crepaldi, Angelo Palumbo, Raul Rivero, Claudio Scotti en Matthias Zotti. Dat lijkt weinig, maar onder de 15 utility players herkennen we namen van zeer bruikbare pitchers: Murilo Brolo, Lorenzo Campanella en Nick Pugliese. Ook San Marino vermeldt bij 7 pitchers dat zij pitcher zijn: Fernando Baez, Henry Centeno, Luca Di Raffaele, Alessandro Ercolani, Dimitrios Kourtis, Rene Mazzocchi en Carlos Quevedo. Hierbij valt weer op, dat hun wekelijks als pitcher werkende Ital-Amerikaan Nico Garbella staat vermeld als binnenvelder. Dat is een rol, die hij nog nooit gespeeld heeft bij zijn huidige club en evenmin bij zijn vorige Italiaanse clubs. Ook de last minute sterren Da Silva en Leyva ontbreken op de door de bond gepubliceerde rosters.

Als Bologna de Italian Baseball Series wint, dan is die club kampioen van Italië en neemt die club deel aan de European Champions Cup van volgend jaar. Als San Marino de Series wint, wordt die club wel kampioen van Italiaanse Serie A en zal de Italiaanse bond de club van general manager Mauro Mazzotti voordragen bij de Europese koepel CEB voor deelname aan de European Champions Cup. De FIBS is echter nog niet zeker ervan of de CEB bereid zal zijn om San Marino te aanvaarden als deelnemer aan het hoogste Europese bekertoernooi. De club is namelijk in 2018 gedegradeerd naar het tweederangs bekertoernooi van de CEB. Sindsdien heeft San Marino steeds geweigerd mee te doen aan dat toernooi om de CEB Cup, waar promotie terug naar de Champions Cup verworven had kunnen worden. Dat zou dus een interessant vraagstuk kunnen worden voor het Europees bestuur!

Einstanden Play Offs Serie A:
Girone A: Bologna 12-0, Parma 6-1-5, Collecchio 5-1-6, Cagliari 0-12
Girone B: San Marino 11-1, Nettuno 6-6, Macerata 4-8, Godo 3-9

Pim van Nes

RELATED ARTICLES