24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 10 augustus 2016 – Zonder hier nu een midzomer Zwarte Pieten discussie te willen starten toch even het volgende.

Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet zullen het met me eens zijn als ik zeg dat, als het al lukt, het waarschijnlijk wel even duurt voordat je dit figuur, horende bij een winters kinderfeest, uitgelegd krijgt aan een Amerikaan.

In Nederland hoor je in de discussie het woord blackface terugkomen als oorsprong van ‘onze’ Zwarte Piet, en datzelfde woord zag ik gisteren langskomen op diverse Amerikaanse honkbalsites.

Wat was het geval. De Boston Red Sox dachten dat het een goed idee was om voor gisteren, 9 augustus, ‘David Ortiz bobblehead night’ uit te roepen. Publiekslieveling en slugger ‘Pig Bapi’ gaat met pensioen aan het eind van het seizoen, dus grote kans dat fans getriggerd zouden worden door deze gratis goodie.

Maar het liep even anders. Toen Sam Kennedy, de President van de Boston Red Sox gisteren eerder op de dag de bobbleheads onder ogen kreeg besloot hij de weggeefactie af te blazen. ’s Middags kwam het team met het volgende statement:

The Boston Red Sox have cancelled tonight’s David Ortiz bobblehead giveaway. The bobbleheads were unacceptable to the club and not appropriate for distribution. We will be issuing new David Ortiz bobbleheads to all ticketed fans at a later date. Information on how fans can secure their item will be posted on redsox.com shortly after tonight’s game. We sincerely apologize for the inconvenience

Omdat dit nog behoorlijk wat vragen opriep, ook bij de Boston Globe, voegde Kennedy later desgevraagd toe:

It was an inaccurate portrayal of David. It doesn’t really look like David. Number 2, I personally thought it seemed to be an offensive portrayal of him and that the facial features were racially insensitive.

Wat er nu precies aan de hand was werd later pas duidelijk toen de eerste foto’s van de mislukte bobbleheads in de social media verschenen:

IMG_1599

Het was de bedoeling dat de bobblehead David Ortiz zou portretteren zoals hij in april 2013, bij de eerste thuiswedstrijd van de Red Sox na de bomaanslag op de Boston Marathon, op het veld had gestaan. Oordeel zelf:

2013-04-20T174939Z_01_BOS101_RTRMDNP_3_BASEBALL

Op veel manieren klopt de bobblehead. De vuist, de microfoon, de pet, de bril, het baardje, het witte pak met “Boston” in plaats van “Red Sox”… maar niet de lippen. Hoewel de microfoon het zicht op de lippen grotendeels wegneemt is duidelijk dat de lippen niet spierwit zijn zoals wel op de bobblehead.

Door deze fout werd Big Papi in de ogen van Kennedy gereduceerd tot een blackface waarin o.a. de blanke ‘grappenmaker’ Al Jolson zich nog wel ‘ns wilde transformeren:

al2

En die vergelijking wilde Kennedy begrijpelijk genoeg niet voor z’n rekening nemen. De bobbleheads werden dus linea recta teruggestuurd naar Bensussen Deutsch & Associates Inc., het bedrijf dat de productie voor z’n rekening had genomen.

Of zij de bobbleheads gaan aanpassen of dat ze helemaal opnieuw zullen beginnen is niet duidelijk. Dat het ook wel goed kan gaan is in het verleden al gebleken:

david-ortiz-bobble-head

0024-David-Ortiz-FC-2013-Bobble 11378984_381924255338427_230231060_n ortizbobblehead s-l225 thumb

 

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES