24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 22 maart 2018 – Terwijl honkbalbestuurders in Nederland zich opmaken voor een hete vergadering van de bondsraad a.s. zaterdag maakte de WBSC bekend hoe de kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020 moet gaan verlopen.

Dat valt in ieder geval op te maken uit een bericht op de Nederlandse Honkbalsite. Ik moet denk ik een cursusje Google gaan volgen want het bericht over de kwalificatie kan ik nergens anders terugvinden, maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat het bericht klopt.

In het bericht is te lezen dat er slechts 6 landen mogen meedoen aan het Olympische Toernooi en dat dus, omdat Japan als gastland in ieder geval meedoet, vijf landen zich moeten gaan kwalificeren.

Hoe de weg voor Nederland, maar ook de andere landen, naar Tokio zal lopen is nog totaal onduidelijk. Het ligt voor de hand dat de toppers uit de Japanse competitie ‘vrij’ krijgen voor het korte toernooi dat ergens in de Olympische periode tussen 24 juli en 9 augustus gehouden wordt, maar of de spelers die uitkomen in de MLB mee kunnen, willen of mogen doen is nog onduidelijk. Als de MLB op de een of andere manier wil gaan meewerken dan zal de All Star Break in ieder geval een paar weken verschoven moeten worden. Dit jaar zijn er in de MLB tussen 15 juli en 19 juli los van de All Star Game geen wedstrijden gepland.

Maar ook voor die tijd leveren de Olympische Spelen heel wat hoofdbrekers op. Het EK dat gepland was voor 2018 was eerder al verschoven naar september 2019. In die periode is de MLB nog volop bezig en moeten de Europese landenteams het dus doen zonder de toppers. Maar op zich is dat geen probleem want Nederland moet bij de eerste vijf eindigen om deel te kunnen nemen aan het eerste OKT dat dan in 2020 gehouden wordt. Dat gaat ook wel lukken met alleen maar spelers uit de Hoofdklasse.

Maar ja, dan sta je op het OKT, samen met nog vier andere Europese landen en één Afrikaans land. De exacte data zijn nog niet bekend, maar het is dan februari of maart, en dan is er meteen weer de vraag of de MLB’ers naar het toernooi in Spanje zullen afreizen, of dat ze zich normaal zullen voorbereiden op het MLB-seizoen. Als Nederland dat toernooi niet wint dan is er nóg een kans want in april of mei wordt dan een laatste OKT gespeeld, maar dat moet ook gewonnen worden, en dan mogen ze het opnemen tegen twee Amerikaanse landen, twee Aziatische landen én een team uit Oceanië die zich ook allemaal nog moeten kwalificeren.

Het mag duidelijk zijn dat een Olympisch toernooi eigenlijk helemaal niet past in een honkbalseizoen. Honkbal is eigenlijk ook helemaal geen Olympische sport. Het enige toernooi waar misschien redelijk probleemloos aan meegedaan kan worden door de toppers uit de MLB is het Premier 12 toernooi dat in november 2019 gehouden wordt. Voor Nederland en andere Europese landen is daar alleen niets te winnen omdat er alleen voor de Amerikanen, Aziaten en Oceaniërs toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen klaarliggen.

Misschien moeten we die Olympische ambities met de MLB’ers maar laten varen en met de Hoofdklassers de toernooien gaan spelen, en dan maar zien waar het schip strandt. Dat past dan wél weer goed in de Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen. En zo hebben de toppers uit de Hoofdklasse de komende jaren ook weer wat om voor te spelen!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES