Meneer Janssen, Steve, DOE HET NIET!

Amsterdam, 27 juli 2016 – Morgen begint de Nederlandse Hoofdklasse honkbalcompetitie weer. De spelers van Oranje zullen dan weer op honkbalvelden door heel Nederland te zien zijn.

Omdat ze afgelopen week de Honkbal Week Haarlem hebben gewonnen zullen ze waarschijnlijk vol zelfvertrouwen aan dit laatste gedeelte van de competitie beginnen. Uitzonderingen zijn Mike Bolsenbroek, die terug gaat naar z’n club in Duitsland en de op dit moment clubloze spelers Dashenko Ricardo, Yurendell de Caster en Chris Garia.

Ricardo is officieel gestopt bij Neptunus, Garia is eind juni ontslagen door de Texas Rangers en De Caster speelde tot half juni in Mexico. Met zijn ploeg de Carboneros haalde hij net de play-offs niet en werd daardoor vijfde in de competitie met semiprofs.

Wat deze laatste drie spelers gaan doen na het EK weet ik niet, misschien weten ze het zelf nog niet eens. Mij maakt het eigenlijk niet uit, al hoop ik dat ze bij een Hoofdklasse club gaan spelen, en dan bij voorkeur niet bij Neptunus.

Mij gaat het hier vooral even om die andere spelers van Oranje. Ik hoop van harte dat ook zij dit jaar het EK in eigen land mogen spelen. En waarom niet zou je zeggen?! Ze zijn nota bene met dit team ongeslagen gebleven tijdens de Honkbalweek. Japan, volgens de WBSC ranking de huidige nummer 1 van de wereld, zal dan misschien niet hun sterkst mogelijke selectie hebben afgevaardigd, maar Australië bijvoorbeeld stuurde maar liefst drie ex-MLB-spelers het veld in. Zonder succes tegen Oranje dus, en dat geldt ook voor Curaçao en Chinese Taipei.

Waarom zou je deze Hoofdklasse spelers inwisselen voor profs die nu in Amerika spelen? Ik zou ze oneerbiedig een vreemdelingen legioen kunnen noemen, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat niet om wie er bij komt, maar om wie er daardoor moet afvallen.

Op de website van het Caribisch Netwerk hoor ik Steve Janssen zeggenWe moeten natuurlijk wel even afwachten wie we wel en wie we niet ter beschikking krijgen, en dan die jongens in combinatie met de jongens die deze week gespeeld hebben, ja, gaan we zien welk beste team of welk beste roster we kunnen samenstellen”.

Verder zegt hij “Wij kunnen het EK niet winnen, maar alleen maar verliezen”. En daar gaat het volgens mij mis. Angst is een slechte raadgever. Je hebt net de Honkbal Week Haarlem gewonnen. L&D Amsterdam won dit jaar de European Champions Cup, Neptunus werd vierde. Ga met dit Oranje dan ook gewoon het EK spelen!

Ik ben het met Field Manager(?) Janssen eens als hij zegt dat als we geen Europees kampioen worden dat het dan mislukt is. Maar je doet het Nederlandse honkbal pas écht een plezier als we dat worden met spelers die na het EK weer gewoon in de Holland Series te zien zijn.

12048943-D51A00B6BE18A0D9C850

(foto Alfred Cop)