24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

19 oktober 2020 – Hoewel de hoogste afdeling van het Italiaanse honkbal al eind september kon worden afgesloten, gingen de lagere afdelingen nog door met play-offs.

Belangrijke ontwikkeling voor bondsvoorzitter Andrea Marcon in de aanloop naar de bondsverkiezingen op 7 november is de kans op uitbreiding van de Serie A1 naar de twee noordelijke big cities Milaan en Turijn. Afgelopen weekend plaatste Senago Milano United zich voor de Serie A1 van 2021 door Fiorentina te verslaan in de halve finale van de Serie A2. Op het programma stond nu de finale tegen Nettuno 1945 om het kampioenschap van de Italiaanse Overgangsklasse, maar vandaag legt de bond op gezag van het kabinet van premier Conte alle aktiviteiten op de velden stil wegens de weer toenemende besmettingen in het land. Er bestaat in Italie wel ruimte om uitzondering te maken voor speciale situaties, zoals play-offs.

Voor het Italiaanse honkbal is uitbreiding naar de grote steden van het land belangrijk vanwege de alsdan groeiende achterban en het groter potentieel aan middelgrote en grotere sponsors, alsmede betrokkenheid bij de media, die vooral in Milaan gevestigd zijn. Dit jaar wilde Italiƫ een Serie A1 van 12 clubs, maar door financiele en technische problemen bleef het aantal clubs beperkt tot zeven. De clubs die zich terug trokken in de aanloop naar het seizoen 2020 mogen zich voor het aanstaand seizoen aanmelden en datzelfde geldt ook voor de twee beste clubs van de Serie A2. De lijst van tien gerechtigde A1 clubs luidt als volgt: Fortitudo Bologna, San Marino, 1949 Parma, Collecchio, Godo, Macerata, Redipuglia, Grizzlies Torino, Nettuno 1945 en Senago Milano United. Noordelijke A1 clubs zijn natuurlijk ook bevorderlijk bij het welslagen van het EK 2021 in Turijn.

De twee oefenwedstrijden van de Azzurri tegen Nettuno 1945 werden beide gewonnen door de relatief jonge selectie van manager Paolo Ceccaroli, maar de talentrijke plaatselijke club met inbegrip van de Nederlander Olivier van der Wijst maakte van de zaterdag een spannende show met steeds het kleinst mogelijk verschil: 3-4 en 2-3. In beide wedstrijden had Nettuno een voorsprong tot in de laatste inning de Azzurri de kastanjes uit het vuur sleepten. Van der Wijst sloeg tegen de nationale selecties zijn gebruikelijke honkslagen, want ook in het regulier seizoen en in de play-offs behoort hij tot betere slagmannen in een ploeg, die qua gereputeerde en getalenteerde spelers rijp is voor deelname aan de Serie A1 van volgend jaar. Zijn teamgenoten zijn onder anderen Giuseppe Mazzanti, Alberto Mineo, Paolino Ambrosino en zij wonnen de D-poule van de Serie A2 met een winstpercentage van .929, gevolgd door Paterno Red Sox .750, Junior Grosseto .375, Wiplanet Montefiascone .313 en CSO Panamed .143.

Giuseppe Mazzanti met de kampioensbeker
Pim van Nes

RELATED ARTICLES