17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 15 september 2016 – Dat de Rookie League wordt opgeheven lijkt nog steeds het enige dat zeker is. Maar over hoe het nu verder moet met deze teams en deze talenten wordt door de bond helaas bitter weinig gecommuniceerd.

We moeten het dus vooral doen met geruchten. Volgens de laatste berichten die mij ter oren zijn gekomen zou er ruimte zijn voor drie Rookie Teams in de Overgangsklasse. Alle zeven clubs die dit jaar een Rookie team hadden zouden zich daarvoor moeten kunnen inschrijven. De deadline hiervoor was 14 september. Gisteren dus.

Een aantal dagen geleden waren er nog maar twee clubs die zich hadden ingeschreven en al het benodigde papierwerk hadden ingeleverd. Vier andere clubs hadden, nog zonder die papieren, wel aangegeven dat ze zich willen inschrijven.

De bond schijnt die clubs gemeld te hebben dat er geen haast is en dat die deadline ook niet keihard is. Nog langer onzekerheid dus.

Los van UVV, aan wie logischerwijs niets gevraagd is, schijnt ook Neptunus zich niet in te schrijven. Met Euro Stars, Orioles en The Hawks die in de regio 010 op hetzelfde niveau spelen zou het lastig zijn om een nieuw Overgangsklassewaardig team op de been te krijgen.

Omdat er één team zou degraderen en er dus zes teams bij komen, en niet de eerder gestelde drie, leek het aantal clubs in 2017 in de Overgangsklasse op 14 uit te komen. Met een strenge degradatie regel zou dat aantal in 2018 naar 12 kunnen worden teruggebracht.

Nu zijn de laatste berichten echter dat Wassenaar ook rekent op promotie naar de Overgangsklasse, en dat heb ik wél uit eerste hand. Dat zou 15 Overgangsklasse clubs betekenen, en dan wordt de puzzel weer wat ingewikkelder.

Er is daarvoor even een mogelijke oplossing in zicht geweest toen DSS en Kinheim dachten dat het misschien een goed idee was om gezamenlijk één team in te schrijven, maar dat idee is door die clubs zelf ook heel snel weer van tafel geveegd.

Als het goed is hebben de Overgangsklasse clubs gisteren vergaderd over hoe seizoen 2017 er voor hun uit zal zien, maar daar is voor de verandering nog niets over naar buiten gekomen.

In de tussentijd zitten de clubs en spelers in onzekerheid, maar ach, als het maar gezellig is in de VIP-boxen in Hoofddorp.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES