Gespreksronde Amsterdam – focus op aanwas

Amsterdam, 17 februari 2015 – Gisterenavond was ik aanwezig bij de gespreksronde van Amsterdam. Omdat ook de deelnemers uit Noord Holland aanschoven, was dit waarschijnlijk meteen het meest ‘nationale’ overleg van allemaal.

De terugblik en het excuus over de gang van zaken eind vorig jaar was wat mij betreft een goed gekozen startpunt van de bijeenkomst. Er werd daarbij ook duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling was om de ideeën die vorig jaar voor zoveel commotie hebben gezorgd opnieuw in te brengen.

Ik had vanuit het Midden Nederland overleg en uit het artikel op de site van de KNBSB  al begrepen dat er uit ons overleg een Top-5 met ideeën zou komen. De vraag die ik daarbij had, “Wat gebeurt er met de andere ideeën?”, werd voordat ik ‘m gesteld had al beantwoord. Alle ideeën worden namelijk meegenomen in de evaluatie. Dat was wat mij betreft ook een goede zet, er gaat op deze manier niets verloren.

Vervolgens werden de regels van het brainstormen nog even toegelicht. Alles mag, niets is gek, denk even niet aan de belemmeringen en onmogelijkheden, maar alleen over de kansen. De praktijk komt later in het proces.

Het ziet er naar uit dat ik mijn fotootje van de post-its voor of na het officiële tel-moment heb genomen want ik meen me een andere uitslag te herinneren. De definitieve eindstand zal vast via de KNBSB-site gedeeld worden, maar hieronder ‘een’  Top-5 uit de regio Amsterdam (met invloeden uit Noord Holland en Midden Nederland).Top-5

De kreten op zich zeggen misschien niet zoveel, maar de argumenten zijn allemaal bijgeleverd en er is druk meegeschreven.

De focus in Amsterdam lag in ieder geval op hoe je nieuwe leden zou kunnen werven en minder op hoe de uitstroom tegengegaan kon worden. Voor dit laatste vonden we dat er eigenlijk meer cijfers beschikbaar moeten zijn. Dus bijv. in welke leeftijdscategorie is de daling het grootst, en zelf ben ik ook wel benieuwd of de meeste senioren nu stoppen als ze eind dertig/begin veertig zijn of al als ze 18 zijn. Wellicht dat daar later, als er naar dat soort cijfers gekeken is, nog over gesproken gaat worden.

De uitkomsten van deze 9  bijeenkomsten zullen niet alleen in de Kolom Breedtesport besproken worden, maar ook al op 7 maart a.s. tijdens het KNBSB Congres. Je kunt je hiervoor overigens hier nog steeds aanmelden.