24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 3 maart 2021 – Gisterenochtend schreef ik nog dat de KNBSB gisterenavond een beslissing zou nemen over het al dan niet opstarten van de competitie in de Hoofdklasse, maar het bleef oorverdovend stil, en ook vandaag duurde het tot in de avond voordat de eerste berichten los kwamen.

Inmiddels was al wel duidelijk dat er twee kampen zijn. Aan de ene kant zijn dat de op papier sterkste teams, Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en HCAW en aan de andere kant DSS/Kinheim, Storks, Pioniers en Quick. Twins zou een er een beetje tussenin zitten, maar zich ook wel willen schikken in de groep van ‘de sterke drie’.

Het hete hangijzer in het hele verhaal is het kostenplaatje dat hangt aan de coronatests die ieder team twee keer per week moet ondergaan zodra de voorbereiding start. Daarbij hebben alle clubs dus al aangegeven acht weken voorbereidingstijd te willen hebben. De start van de competitie was drie weken geleden al vooruit geschoven naar donderdag 29 april, en dat is morgen over exact acht weken.

Omdat vandaag duidelijk werd dat het niet zou lukken alle clubs tijdig op één lijn te krijgen is er gekozen voor een bijzondere oplossing. De teams die al wél direct willen voldoen aan het Protocol verantwoord opstart topcompetities zullen vanaf 29 april een bekertoernooi spelen. Die teams kunnen dus vanaf nu gaan testen en trainen. Deze startdatum is inmiddels ook door de bond bevestigd. Dan is het daarna de bedoeling dat er een normale(re) competitie wordt gespeeld vanaf 27 mei waaraan dan alle acht teams mee zullen doen.

Meer informatie over de inzet en opzet van de bekercompetitie, speeldagen en overwegingen van de clubs om wel of niet mee te doen volgt later deze week.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES