Bij ons wordt er in ieder geval nog gewoon gespeeld

Schiphol, 29 juni 2019 – Er gebeurt niet veel op 9innings.nl, en je zou kunnen zeggen dat dat goed nieuws is. Bestuurlijk is de bond in rustiger vaarwater terecht gekomen, en er lijkt op dat vlak ook niet veel mis te gaan.

Ik zie en hoor natuurlijk niet alles, maar de laatste tijd hebben ook weinig mensen zich bij mij gemeld die vinden dat er een misstand aan de kaak gesteld moet worden. En de kwesties die wel in mijn mailbox gedropt werden vind ik nou niet van dusdanige aard dat ik weer vol op het orgel wil gaan.

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik door de bond handig in het complot ben betrokken. Ik heb dit jaar namelijk op uitnodiging van de bond al een paar keer deelgenomen aan een ‘klankbordgroep-bijeenkomst’ om over de toekomst van honkbal in Nederland te praten, en dan met name over wat de bond concreet kan doen om het aantal leden weer te doen laten groeien. En dat is allemaal nog niet zo makkelijk, veel moeilijker in ieder geval dan opschrijven wat er allemaal mis gaat.

Ja, het is waar, wat mij betreft hadden de clubs eind vorig jaar de begroting voor de Topsport weggestemd en daarmee de bond gedwongen het Nederlands Team onderdeel te laten worden van de oplossing, in plaats van het probleem dat het volgens mij nu is.

Maar hoewel dat dus niet gebeurd is, is mij ieder geval wel duidelijk dat de bond zich bewust is van het feit dat de verandering en de groei van onderop moet komen, van de verenigingen, van de breedtesport. Het Nederlands Team speelt daar eigenlijk een minimale rol in, en dat geldt ook voor de Hoofdklasse en Overgangsklasse. Best jammer eigenlijk, want dat is met het aantal clubs en spelers dat het betreft misschien wel het meest maakbare gedeelte van het honkbal.

Om toch te kunnen zeuren over de bond, ‘n bond, hoef ik echter niet ver te zoeken. Nou ja, zeuren is het niet echt, het is meer een grappige constatering dat besturen in België kennelijk ook de nodige uitdagingen kent.

Vorige week was het echt top honkbalweer in Nederland, en dat leek ook voor onze zuiderburen het geval. Maar daar dacht de Belgische honkbalbond anders over. Warmer dan 30 graden? Code oranje! En daaraan werd meteen de conclusie verbonden dat alle wedstrijden van dat weekend afgelast moesten worden. Honkbal zomersport, dat wordt nog wat de komende jaren als de aarde nog verder opwarmt.

Het commentaar op de sociale media was dan ook niet van de lucht. Het zou grappig zijn als het niet zo achterlijk was. Het kan ook haast niet anders dat de Belgische bestuurders zich ‘ns flink achter de oren zullen krabben en dat “Code Oranje-beleid” gaan heroverwegen.

Vandaag en morgen spelen de Yankees en de Red Sox in Londen. Het wordt in ieder geval vandaag heet, dik 30 graden. Ik weet niet wat het Code Orange-beleid van de Engelse bond is, maar gelukkig wordt er gespeeld onder MLB-regels. Ik ben benieuwd of er veel Belgen in het stadion zullen zijn, want gezien de hoge temperaturen ziet het er naar uit dat ze ook dit weekend in eigen land weer het veld niet op mogen.