28 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 24 juli 2020 – Net als in de Major League Baseball werden gisteren in de Hoofdklasse de eerste competitiewedstrijden van het ingekorte seizoen 2020 gespeeld. En voor het eerst in de historie kunnen we ook zeggen dat, net als in de MLB, alle wedstrijden live te volgen waren op TV.

Ok, het was HonkbalTV, op YouTube, maar dat kan je tegenwoordig ook gewoon op je breedbeeld-tv kijken. Dat zullen misschien niet veel mensen doen, maar om heel eerlijk te zijn is dat grote scherm al lang niet meer het belangrijkste scherm in huis. Zeker niet voor de generaties die opgegroeid zijn met breedbandinternet en mobiel internet.

En laat dat nu precies de generaties zijn van wie ook het honkbal het in de toekomst moet hebben. Natuurlijk was het leuk om Michael Duursma woensdagavond in het Sportjournaal te zien en dat Ronald Jaarsma in een lang interview te horen was bij Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1. Maar gezien de kijk- en luistercijfers van beide programma’s moet je aannemen dat de meeste honkballiefhebbers die dit al gezien of gehoord hebben dit niet live hebben meegekregen, maar via een linkje naar de sites van de Publieke Omroep.

Gisteren was er in het Sportjournaal opnieuw aandacht voor de start van het honkbalseizoen, maar dat ging over de MLB. En als je de kwaliteit van die beelden ziet dan begrijp je ook meteen dat de NOS daarvoor kiest. In een klein bijzinnetje melden dat ook in Nederland de competitie weer begint had best gemogen, maar ach, voor een bond die qua ledenaantallen in Nederland rond plek 30 staat mogen we écht niet klagen over de aandacht.

Zeker niet als je verder kijkt dan alleen de NOS. FOX doet namelijk ook een aardige duit in het zakje met o.a. de documentaire over de homerun-race van Sosa en McGuire twee weken geleden en afgelopen weekend nog met “Junior”, de documentaire over Ken Griffey Jr.. Echt genieten als je van honkbal houdt, maar uiteindelijk trekt zo’n uitzending net aan 5.000 kijkers. FOX zendt ook nog steeds live wedstrijden van de KBO uit. Dat is Koreaans honkbal op hoog, professioneel niveau, met deskundig Amerikaans commentaar. Kijkcijfers? Kijkdichtheid 0,0, Marktaandeel 0,0, Bereik in doelgroep 6+ 0,0.

Naast een beetje hobbyen met honkbal werk ik al meer dan 25 jaar in de media, dus prima als je het op honkbalgebied niet met me eens bent, maar vertrouw me alsjeblieft als ik zeg dat honkbal op televisie, met deze kijkcijfers, absoluut niet rendabel te maken is.

En daarom is het ook heel goed dat de KNBSB met partners 360SportsIntelligence, Eyecons en de verenigingen nu zelf met een videoproject is gestart. Want video, bewegend beeld met geluid, verspreid via het internet, is absoluut een manier om jongeren te bereiken en om de sport te promoten.

Voordat je dit project HonkbalTV gaat beoordelen is het goed om je een aantal dingen te realiseren:

  • Video wordt meer on demand dan live gekeken (Netflix, YouTube, Amazon Prime etc.)
  • Sociale media zijn belangrijke dragers van video of zorgen voor de verspreiding ervan
  • Korte en snelle video’s scoren heel goed (TikTok, Instagram, Dumpert etc.)
  • Beeldkwaliteit is niet het allerbelangrijkste (maar wordt wel steeds beter)
  • Het project HonkbalTV duurt minimaal 5,5 jaar

Een ander punt dat ik niet in het lijstje heb opgenomen, omdat dit bij de beoordeling van het project eigenlijk niet mag meewegen, maar dat ik wel even wil noemen, is dat het de clubs in principe geen geld kost. Een detail dat juist in deze tijden misschien toch een klein beetje meegewogen mag worden.

Als het succes van HonkbalTV alleen afhangt van de live beelden van gisteren dan wordt het een moeilijk verhaal, maar gelukkig werkt het niet zo. We zijn pas één dag onderweg en er is inderdaad nog behoorlijk wat ruimte én dus gelukkig tijd voor verbetering.

Om te beginnen is het goed te melden dat er, in ieder geval aan het begin van het project, voor de live-beelden gewerkt wordt met slechts één camera. Die camera hangt achter de thuisplaat, overziet het hele veld, en beweegt niet.

Wat me gisteren als eerste opviel is dat de camera in Rotterdam veel te ver van het veld hangt. Bij de andere drie velden is er gekozen voor een positie op/aan de backstop en dat is echt veel beter. Ook het geluid uit het Familiestadion was niet best omdat de microfoon niet goed afgeschermd was van de wind. Beide issues lijken me oplosbaar.

Ook bij HCAW zullen ze wat aan de positie van de microfoon willen doen want als je af moest gaan op het geluid leek het wel alsof er in Amersfoort gespeeld werd, zo duidelijk waren de Quick-supporters te horen. Beter zou natuurlijk zijn als we ons in deze besmettelijke tijden allemaal een beetje zouden inhouden wat betreft het aanmoedigen, maar sport is emotie en de wedstrijd was spannend. Zo spannend dat tegen het eind van de wedstrijd het gejuich van de Bussumers de Amersfoortse supporters overstemden, ondanks de coronaregels en die slechte positie van de microfoon dus.

Wat vooral in Bussum erg storend was was dat het geluid niet synchroon liep met het beeld. Aan het eind van de wedstrijd zat er zelfs zo’n zes seconden tussen, en dat is dusdanig lang dat het geluid niets meer toevoegt, maar irritant wordt. In Amsterdam zat er in het begin ook aardig wat tijd tussen, maar dat leek richting het einde van de wedstrijd opgelost.

Of dit probleem met het geluid nu door de camera of de microfoon komt, of door de internetverbinding, dat maakt voor de gebruiker niet uit. Het signaal mag dan ergens asynchroon verstuurd worden, er moet toch een manier zijn om dat dan gesynchroniseerd door te zetten naar YouTube. Liefst natuurlijk ook nog een beetje synchroon met de play-by-play, maar ik snap dat dat in dit stadium echt overvragen is.

Maar dat brengt me wel tot een ander punt waar nog winst te halen valt: de stand. De scoreborden zijn namelijk niet duidelijk genoeg zichtbaar waardoor je niet weet wat de stand is. Dat zou je dus in beeld willen hebben. Ook daar wordt nog aan gewerkt, net als voor ruimte in beeld voor sponsors. In Amsterdam en Rotterdam was dat voor de sponsors trouwens al aardig gelukt.

De beeldkwaliteit in het algemeen was op alle velden, gedurende de hele wedstrijd, best redelijk. Omdat je van licht, naar schemer, naar donker gaat met de avondwedstrijden viel me dat helemaal niet tegen. Daarbij kan de kwaliteit, later in het project, met iets meer bandbreedte, nog wat opgekrikt worden ook.

Morgen zullen we zien hoe het in Oosterhout, Amersfoort en Hoofddorp is. Zondag volgt dan nog Den Haag. Vooral in Hoofddorp is het spannend omdat de camera’s daar op hun tweede veld gehangen moeten worden. Het hoofdveld is kapot gevreten door muggenlarven en voorlopig niet bespeelbaar. Officieel is dat tot en met eind augustus, maar de kans is levensgroot aanwezig dat het hoofdveld dit jaar helemaal niet meer gebruikt kan worden.

Maar niet de live beelden van gisteren en dit weekend zullen bepalen of we een geslaagde eerste ronde HonkbalTV hebben gehad. Deze live beelden zijn namelijk bijvangst. Het hogere doel is dus de samenvattingen die maandag beschikbaar zullen zijn. Dan zullen we zien hoe ze het oplossen met het geluid, het commentaar, de score in beeld, en nog belangrijker, de beelden van de drie andere camera’s die dan ook gebruikt kunnen worden. Ik ben benieuwd!

En voor wie me niet gelooft, of gewoon zelf een mening wil vormen over de beelden, je kan alle wedstrijden terugvinden op www.honkbal.nu.

Haarlem, DSS – Pioniers (4-3)
Amsterdam, Storks – Twins (4-12)
Bussum, HCAW – Quick (4-3)
Rotterdam, Neptunus – L&D Amsterdam (3-8)

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES