3 juni 2023
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023
  • 21:58 WBClassic 2023: Haarlemse Honkbalweek nr 31, maar nu in Taiwan

Amsterdam, 16 november 2014 – De afgelopen week krijg ik van steeds meer mensen vragen over de bijeenkomst op 30 september waarbij ik aanwezig ben geweest.

Ik denk dat dat niet alleen komt doordat ik hiervan melding heb gemaakt, maar ook doordat er in de uitnodiging van de KNBSB van 10 november jl. wordt gesuggereerd dat de nieuwe plannen (mede) het resultaat zijn van dit overleg.

“Het huidige voorstel is tot stand gekomen naar aanleiding van twee overleggen met vertegenwoordigers uit de doelgroepen, het doelgroepenoverleg op 25 oktober en het Kolomoverleg op 3 november.”

Om voor iedereen nog een keer helder te krijgen wat mijn feedback geweest is voordat de eerste plannen op 25 oktober officieel gepresenteerd werden hieronder mijn mail die ik op 15 oktober jl. al schreef:

Op 15 oktober 2014 23:08 

Hallo Gijs,

Allereerst gefeliciteerd met je mooie stap binnen de KNBSB! Ik realiseer me dat het aantal mensen in de cc. niet overeenkomt met het aantal mensen dat op de vergadering was 30 september jl., en dus ook dat jij misschien niet meer degene bent die dit dossier oppakt, maar ik stel de vraag maar gewoon:

In de Homeplate van vandaag staat een oproep voor het verspreiden van de enquête “waarom zeggen onze leden op?”. Betekent dit dat er éérst goed onderzocht wordt waarom de leden stoppen, en dat er volgende week bij het Doelgroepen Overleg dus ook geen drastische maatregelen aangekondigd worden?

Het mag duidelijk zijn dat dat mijn wens is, want als ik puur naar de cijfers kijk die op 30 september gepresenteerd werden zie ik geen probleem en geen aanleiding voor grote veranderingen. Gezien de reacties van de andere genodigden en de gesprekken die ik later hierover met anderen heb gevoerd, vermoed ik dat er (veel) meer mensen denken zoals ik.

Later in het gesprek op 30 september bleek dat het niet alleen ging om het absolute aantal leden in de Kolom Breedtesport, maar ook om het aantal leden dat in de afgelopen 10 jaar gestopt was. Dat klinkt logisch, maar naar de reden is dus nog nooit onderzoek naar gedaan, en dat gaat nu wel gebeuren.

Het nieuws over de populariteit van honkbal in de VS werd ook even aangestipt, en aanhakend daarop wil ik jullie even wijzen op wat informatie (die jullie waarschijnlijk al lang hebben):

MLB test op dit moment in de AFL een aantal speed-up regels:
http://m.mlb.com/news/article/97181194/pace-of-game-initiatives-to-be-tested-at-afl

Over de eerste resultaten is ook al een en ander te vinden, bijv:
http://m.mlb.com/news/article/98573818/arizona-fall-league-contest-with-clocks-plays-at-speedy-pace

Nederland is natuurlijk de VS niet, maar voordat we hier, vooruitlopend op de rest van de wereld, (of achteruit hollend, zoals ik het zie) de essentie van een honkbalwedstrijd gaan veranderen, zou ik graag zien dat we eerst een aantal andere dingen proberen en onderzoeken.

met vriendelijke groet,
Ronald

PS
Even iets anders, maar niet heel anders: In jouw nieuwe functie kun je natuurlijk wél wat zeggen over de Kolom Topsort Honkbal: Wil je aub per direct die afzichtelijke tie-break afschaffen? ;-)

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES