19 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 17 oktober 2016 – Het is de Kolom Topsport niet gelukt om een opleidingsklasse voor de Hoofdklasse te realiseren. Met het opheffen van de Rookie League zonder hier een alternatief voor te bieden wordt het probleem, zonder overleg en zonder pardon, over de breedtesport-schutting gegooid.

In 2017 is het probleem nog beperkt want alleen Neptunus heeft aangegeven dat ze hun Rookie-team zullen inschrijven in de Eerste Klasse. Dit zal geen echte problemen opleveren want Pioniers III, het team dat in 2015 nog Nederlands Kampioen Wedstrijdsport werd, heeft de KNBSB verzocht ze in 2017 in de Tweede Klasse in te delen. Geluk bij een ongeluk.

Volgend seizoen degraderen vier(!) Overgangsklasse teams naar de Eerste Klasse, en tenzij er dan vier Eerste Klasse teams zich vrijwillig melden om in 2018 een klasse lager te gaan spelen moet er voor dat seizoen wél een nieuwe oplossing bedacht worden.

En snel ook, want als Eerste Klasse club wil je voordat je seizoen 2017 begint, en eigenlijk zelfs voordat de transferperiode is afgelopen (1 november a.s.), weten wat je moet doen om in 2018 nog op het hoogste wedstrijdsport podium uit te mogen komen.

Hoe de KNBSB dit denkt te gaan oplossen is totaal onduidelijk. De Kolom Topsport heeft er niet over nagedacht en gaat er verder niet meer over, de Kolom Breedtesport weet officieel nog van niets en zal hier dus mee worden overvallen, en het Bondsbestuur heeft er nog met geen woord over gerept, ook niet in het Beleidsplan 2017+.

Ja, ja, er wordt aan dit plan nog een hoofdstuk over de topsport competities toegevoegd, dat is beloofd, maar daarin zal waarschijnlijk niets te vinden zijn over de aansluiting met de breedtesport, laat staan iets over de jeugdopleiding bij de clubs.

Eind deze maand, op 31 oktober, zal tijdens het kolomoverleg een aantal opties voor de vernieuwing en verbetering van de breedtesport competities besproken worden. Gelukkig zijn ze daar wel alvast begonnen met het denken over de van de Topsport geërfde problemen.

De twee opties voor 2018 die uitgewerkt zijn en volgens mij het meest voor de hand liggen zal ik hieronder verder toelichten:

Optie A

Eerste Klasse A
12 teams, inclusief 2 degradanten uit de Overgangsklasse

Eerste Klasse B
12 teams, inclusief 2 degradanten uit de Overgangsklasse

Uit de beide poules degraderen aan het eind van het seizoen 2017 3 teams

Bij deze optie verandert er niet veel ten opzichte van de huidige situatie. De Eerste Klasse blijft bestaan uit twee poules met 12 teams. Wel moeten er dus veel meer teams degraderen, zes zelfs. De degradatie-pijn zou nog iets verzacht kunnen worden als er besloten wordt dat er in 2017 niet gepromoveerd kan worden vanuit de Tweede Klasse.

Met deze optie wordt het hele Rookie probleem in 2018 volledig op de breedtesport afgewenteld en wordt er verder niets gedaan aan de aansluiting met de topsport.

Optie B

Hoofdklasse Aluminium
12 teams, 5 uit de Eerste Klasse A, 5 uit de Eerste Klasse B en 2 degradanten uit de Overgangsklasse

Eerste Klasse A
12 teams, 7 uit de Eerste Klasse A, 1 degradant uit de Overgangsklasse en 4 uit de Tweede Klasse

Eerste Klasse B
12 teams, 7 uit de Eerste Klasse B, 1 degradant uit de Overgangsklasse en 4 uit de Tweede Klasse

Deze laatste optie gooit het huidige systeem behoorlijk op z’n kop. Er wordt een piramide gebouwd en er komt één poule met daarin de beste ploegen uit de breedtesport. Daarmee krijg je als het goed is een betere aansluiting op de topsport en beperk je de grote kwaliteitsverschillen die je nu soms ziet in de Eerste Klasse.

‘In ruil’ voor de betere aansluiting op de topsport zullen er dus wel twee degradanten uit de Overgangsklasse door de hoogste topsport klasse heen vallen. Gedeelde smart, halve smart?

Andere opties die tijdens het Breedtesport Overleg besproken zullen worden zijn varianten waar 14 of 16 teams per poule worden ingedeeld. Die heb ik hier niet meegenomen omdat het voor mij ondenkbaar is dat er 26 of 30 wedstrijden gespeeld worden in een competitie waar maar één keer per week gespeeld wordt, en vaker spelen is helemaal niet aan de orde.

Persoonlijk lijkt me dit een goed moment om het ook bestuurlijk maar ‘ns anders te gaan doen. In alle Hoofdklasse en Overgangsklasse clubs wordt nauw samengewerkt met de breedtesport en snappen ze dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan.

Tijd dus om ook de verschillende kolommen binnen de bond op te heffen. Topsport en Breedtesport bij elkaar stoppen dus, en gewoon weer één afdeling honkbal en één afdeling softbal.   Daar komt dan waarschijnlijk nog een Kolom Oranje bij, maar daar heeft de rest dan als het goed is een stuk minder last van.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES